Un artist din Rusia creează adevărate opere de artă folosind ca materie primă spaghete

Ultima actualizare: 30-11-2020 09:44

Când vine vorba despre sculpturi știm că acestea pot fi realizate din piatră, lemn, metal. Puțini s-ar gândi însă la o sculptură din paste făinoase.

Un artist din Rusia se poate lăuda că, în ultimii 15 ani, a creat adevărate opere de artă folosind ca materie primă spaghete, tăieței, penne sau farfalle.

Troleibuze, maşini, muzicienii din Bremen sau chiar Nastratin Hogea, călare pe un măgar - toate aceste figurine au un lucru în comun: sunt create de un artist din Rusia, din paste făinoase. Serghei Pahomov este un antreprenor din domeniul publicității. De 15 ani, hobby-ul lui e să sculpteze în paste făinoase. Și-a descoperit pasiunea din întâmplare.

Serghei Pakhomoff, sculptor: ”Fabrica locală de macaroane m-a invitat să pun la cale o campanie de promovare a produselor lor. M-am gândit şi am venit cu ideea să fac câteva modele de vehicule din paste - maşini, camioane, avioane, elicoptere. Tuturor le-a plăcut ideea şi erau gata să o aprobe, dar proprietarii au închis fabrica”.

După toată povestea asta, Serghei a rămas cu un talent descoperit şi cu idei noi, aşa că nu a vrut să se oprească. La început, pasiunea lui erau maşinile din paste, cu uşi care se deschid şi roţi care se învârt. Apoi și-a diversificat portofoliul, iar cea mai complicată piesă rămâne o sondă de petrol.

Serghei Pakhomoff: ”Să lucrezi cu formele potrivite e una, să creezi un mecanism care funcţionează e mult mai dificil. A fost o adevărată provocare pentru mine, ca sculptor în paste”.

Nu e o activitate uşoară, spune Serghei, care e nevoit uneori să treacă prin zeci de supermarketuri în căutarea pastelor făinoase cu formele de care are nevoie. Acest model al Turnului din Pisa are etaje din foi de lasagna şi măsoară 80 de centimetri, iar construcţia lui a durat o lună”.

Serghei Pakhomoff: ”Momentele astea sunt o metodă bună de relaxare. Atunci când munca devine monotonă, unii oameni tricotează, alţii cos sau citesc. Eu mă relaxez făcând asta, mă ajută să mă bucur de linişte la finalul unei zile grele”.

Chiar dacă e doar un hobby, Serghei e conştient de talentul său.

Serghei Pakhomoff: ”Pe scurt, această tehnologie a fost foarte bine descrisă de Michelangelo, care a spus: "Iau o piatră şi elimin tot ce nu e necesar". La fel fac şi eu, trebuie doar să folosesc mai multe feluri de paste şi să le prind laolaltă cu superglue”.

Din 2006 şi până acum, artistul a creat în jur de 200 de figurine şi modele. Unele dintre ele sunt făcute la comandă, pentru colecţionari. Prețul unei opere de artă pleacă de la 20 de dolari și poate ajunge la 160 de dolari, în funcţie de complexitate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO