Scriitorul Jonathan Frazen, la Iași: „Aş sta acasă de referendum, dacă aş fi român”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 06 Octombrie 2018 09:27
Categorie: Actualitate
Jonathan Franzen

Scriitorul american Jonathan Frazen a declarat, vineri seara, la Festivalul Internațional de Literatură de la Iași, că dacă ar fi român nu ar merge să voteze la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

Invitat special al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, autorul american se află pentru prima dată în România.

Întrebat despre relaţiile homosexuale prezentate în unele dintre romanele lui, Jonathan Franzen a profitat de ocazie pentru a-şi spune părerea despre supunerea la vot a modificării definiţiei căsătoriei, informează News.ro.

„Aş sta acasă de referendum, dacă aş fi român”, a spus el, în aplauzele spectatorilor. Subiectul, a precizat scriitorul, a fost discutat cu criticul Marius Chivu, interlocutorul său, înaintea întâlnirii de la Teatrul Naţional din Iaşi.

Astfel, el nu a dezvoltat această temă, însă a tratat-o cu seriozitate şi a continuat cu răspunsul la întrebare: „A existat o scenă de gay sex în primul roman, însă a fost scoasă înainte de publicarea lui. Este jenant ca autor bărbat să scrii despre un personaj feminin. Este jenant pentru orice scriitor să scrie despre experienţe care nu sunt ale lor. Pentru că unora dintre bărbaţi le place să privească scene de sex între două femei, reacţia este una de mirare atunci când aud că tu scrii despre asta. «Sper că e în regulă», spui. Ideea este că îmi este mult mai uşor să îmi imaginez sexul între două femei, decât între doi bărbaţi, pentru că am făcut sex cu femei şi ştiu cum este să fii cu adevărat atras de o femeie”.

Mutat din New York în California, citit de Barack Obama - romanul „Libertate/ Freedom” a fost lecturat de fostul preşedinte înainte să iasă din tipar, în 2010 -, Franzen (nume de origine suedeză) este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani.

A refuzat să participe la emisiunea „Oprah show”, gest care i-a adus, deopotrivă, critici şi publicitate, iar figura lui a apărut pe coperta revistei Time (august 2010) - cu explicaţia „un mare scriitor american”, pentru că „ne arată cum trăim acum”.

Născut în 1959, în Illinois (SUA), a studiat limba şi lliteratura germană în Statele Unite şi în Germania. Înainte de a se dedica scrisului, a lucrat ca cercetător în laboratorul de seismologie din cadrul departamentului de fizică a pământului şi ştiinţe planetare de la Harvard. Înainte de celebrul „Corecţii”, a publicat două romane - „Al 27-lea oraş” (1988) şi „Strong motion” (1992). În 2001, „Corecţii” a primit National Book Award, cel mai important premiu literar american. Volumul a fost vândut în peste 3 milioane de exemplare.

Au urmat „Libertate” (2010) şi „Puritate” (2016). Jonathan Franzen a publicat şi două volume de eseuri - „How to Be Alone” (2002) şi „Farther Away” (2012) -, inspirate de moartea mamei lui, de o căsnicie eşuată şi o insulă ce aparţine de Chile, pe care a vizitat-o pentru a depune o parte din cenuşa prietenului său David Foster Wallace, scriitor care s-a sinucis în 2008. De asemenea, a lansat şi un volum de memorii, „The Discomfort Zone” (2006).

Colaborează cu revista The New Yorker, este pasionat de observarea păsărilor şi un fan declarat al trupei Moody Blues - asta pentru că i s-a părut cool să ştie toate piesele „celei mai proaste trupe din lume”, după cum a povestit amuzat publicului de la Iaşi.

Din 2012, este membru al Academiei Americane de Arte şi Litere. La Iaşi a primit din partea Societăţii Ornitologice Române insigne cu păsări ce nu există în America de Nord.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi a început miercuri şi se va încheia duminică. Zeci de evenimente sunt programate pentru următoarele zile, iar printre cei 300 de invitaţi se numără Sylvie Germain (Franţa), Jón Kalman Stefánsson (Islanda) şi Veronica Roth (SUA).

Secțiile de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 07.00, astfel că aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați la urne, la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei.

Românii sunt chemați să răspună cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Întrebarea se referă la redefinirea familiei ca fiind căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.950.674, care pot vota la referendum în 18.662 de secţii organizate în ţară şi 378 în străinătate. Dintre aceştia, 18.278.496 sunt cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.780.733 sunt posesori de carte de identitate, iar 672.178 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de paşaport CRDS.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Jonathan Franzen Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Referendumul pentru familie. Angajat al unei primării, prins cu 17 buletine la el în mașină
Referendumul pentru familie. Angajat al unei primării, prins cu 17 buletine la el în mașină
Referendumul pentru familie. Mesajul transmis de Viorica Dăncilă, după ce a votat: „Fiecare trebuie să se exprime”. FOTO
Referendumul pentru familie. Mesajul transmis de Viorica Dăncilă, după ce a votat: „Fiecare trebuie să se exprime”. FOTO
Referendumul pentru familie 2018. La ce ore se anunţă prezenţa la vot
Referendumul pentru familie 2018. La ce ore se anunţă prezenţa la vot
Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa
Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el