Școlile din România renunță la tabla tradițională și trec la cea interactivă
Școlile din România renunță una câte una la tabla tradițională și trec la cea interactivă. Inclusiv în sate și comune se folosește mai rar creta.
De la depunerea cererii de finanțare, trec cel puțin doi ani până ce noua tehnologie ajunge în școli. Sunt însă locuri din țară unde echipamentele digitale au ajuns mai repede.
La școala din Sîngeorgiu de Mureș, în toate sălile de clasă, tablele vechi au fost înlocuite cu cele interactive.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Csiki Angela, director: „Dascălii împreună cu elevii experimentează și învață zi de zi să descopere tainele acestei table care este o noutate atât pentru dascăli cât și pentru elevi”.
Autoritățile din comună au depus cereri pentru digitalizare în 2020, iar anul trecut şcoala a primit noile echipamente. După alte câteva luni, au ajuns şi videoproiectoarele, laptopurile şi tabletele smart.
Cristina Pavel, învățătoare: „Împreună cu o colegă am cerut tablă inteligentă, pe vremea aceea nu prea avea lumea, au râs colegii cum ne permitem așa ceva, bineînțeles că nu am primit atunci, dar niciodată nu e prea târziu. Practic a fost un vis împlinit pentru noi. Ne ajută foarte mult, o descoperim încă că nu îi știm toate funcțiile, dar câștigăm foarte mult timp”.
Sofalvi Szabolcs, primar: „Este vorba de un proiect finanțat din fonduri europene în valoare totală de 1,5 milioane de lei, din care doar o mică parte, doar 2 la sută este parte de cofinanțare”.
Prin aceste proiecte este finanţare şi montare a noilor dispozitive în sălile de clasă. Doar anul trecut, în şcoli aflate în 120 de localităţi din România - oraşe şi comune - au ajuns echipamente IT cumpărate cu bani europeni.