E oficial. Măsurile de relaxare de la 1 iulie ar putea fi transformate în restricții. Zonele care pot fi carantinate

×
Codul embed a fost copiat

De la 1 iulie, românii nu se vor mai bucura de noi măsuri de relaxare, anunță ministrul Sănătății, îngrijorat că în ultimele două săptămâni s-au înregistrat tot mai multe cazuri de Covid-19.

 

Luni au fost raportate 269 de noi îmbolnăviri, însă după un număr mic de teste efectuate, comparativ cu zilele anterioare. 

Dacă vor apărea focare în zone turistice, acestea vor intra în carantină, spune tot ministrul Sănătății.

Imaginile filmate la mare în weekend au demonstrat că prea puțini mai respectă măsurile de distanțare și, ca atare, riscul de îmbolnăvire este și mai mare.

Citește și
Aplicatie
Aplicațiile de monitorizare Covid-19, în atenţia europarlamentarilor. Ce impact au asupra drepturilor cetăţenilor
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

Pe 1 iulie, urma să fie anunțată a patra etapa de relaxare. Dar pentru că în ultimele 2 săptămâni tot mai mulți romani s-au îmbolnăvit.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Am avut azi o ședință a Grupului științific, s-a luat decizia să amânăm această relaxare. Dacă la munte, la mare, lucrurile nu vor fi bune? Acolo unde vom vedea că avem transmitere comunitară accentuată și vom avea focare vom lua măsuri restrictive. Înseamnă carantinare sau izolarea acelor locații, in extenso asupra întregii localități sau asupra întregii zone! Pe 15 mai am început măsurile de relaxare la fiecare 15 zile. Fiecare măsură de relaxare a venit la pachet cu acele norme, nu trebuie să facem decât să respectăm acele norme! Nu le-am respectat! Avem un număr crescut de decese, un număr crescând de cazuri noi în ATI”.

La Terapie Intensivă sunt acum 210 pacienți. Și vor fi tot mai mulți dacă transmiterea comunitară se accentuează.

Ce înseamnă asta? Numărul RO arată câte persoane infectează un bolnav confirmat.

De la 1 iunie, la noi este în creștere, adică peste 1, spune Societatea Română de Epidemiologie.

Dacă RO este mai mare decât 1, înseamnă că epidemia e în creștere. Dacă RO este sub 1, epidemia se afla în scădere. Noi creștem.

 

Tătaru: ”Nu lăsăm acest val pandemic să se termine!”

 

Nelu Tătaru: Nu lăsăm acest val pandemic să se termine!
Reporter: Din noiembrie va fi și mai rău?
Nelu Tătaru: Noi ne pregătim să gestionăm fiecare zi, fiecare 2 saptamâni, îmi mențin ideea că dacă noi toți am respecta regulile, ne-am gândi la finalul lui iulie - începutul lui august la o viață cvasi-normală.
Reporter: Viață normală înseamnă...
Nelu Tătaru: Viață normal înseamnă când vom beneficia de toate relaxările în anumite condiții de precauții, reguli de igienă, distanțare fizică”.

Dr. Virgil Musta, Grupul științific COVID din Ministerul Sănătății: ”La transmiterea colectivă înseamnă că dacă într-un grup foarte mare sunt 1, 2 contaminați riscă să îi îmbolnăvească pe ceilalți și astfel apar focare cu multe persoane contaminate, aceste focare trebuiesc identificate, isolate, ca să nu se propage, că există riscul ca pandemia să se propage și să scape de sub control”.

În weekend-ul care a trecut am văzut un număr mare de oameni pe litoral, veniți de peste tot din țară. Fără măști, fără distanțare socială.

Ce ne spune epidemiologia, care este și matematică? Atunci când mergem în alte zone decât cele în care locuim, intrăm în contact cu mai multe persoane.

Și dacă nu respectăm distanța și nu purtăm mască de protecție, automat crește riscul de infecție.

Ludovic Orban: ”Chiar m-am îngrijorat, vă spun sincer, când am văzut niște imagini care aproape nu s-au mai respectat nici o regulă. Și pe plajă, dacă la început așezarea a fost conformă, încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmășie și aproape nu se mai respectă nicio regulă. Sigur, înțeleg că e aglomerație, dar și pe terase trebuie respectate regulile de distanțare care sunt stabilite. Aici poate trebuie gândit un alt fel de programare a mersului la masă”.

 

Copiii, singurii feriți de pericolul Covid-19

 

Astăzi toți suntem vulnerabili. Chiar și cei de 20 de ani, care nu cred că pot păți ceva.

Conf. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: ”Sunt mulți oameni care se gândesc că dacă se află la 20-30-40 de ani nu se află în grupele de risc, nu vor face forme grave. Sunt aparent sănătoși în sensul că nu au simptome, dar virusul vine și găsește un organ mai slab, îl atacă, când găsește o vulnerabilite, el o exploatează. Doar copiii, nu sunt aparent sănătoși, ci chiar sunt sănătoși. De aceea, localizarea e preponderent la nivelul nasului, fără localizări la nivelul altor organe”.

S-a dovedit deja că SARS Cov -2 afectează plămânii, vasele de sânge, ficatul, rinichii, pancreasul și creierul. Țintește fară milă orice vulnerabilitate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Doi fotbaliști, internați la spitalul Victor Babeș. Au fost testați pozitiv cu coronavirus
Doi fotbaliști, internați la spitalul Victor Babeș. Au fost testați pozitiv cu coronavirus

Fotbaliştii echipei din Liga a II-a Concordia Chiajna, Andrei Marc (27 ani) şi Ionuţ Biceanu (26 ani), au fost depistaţi pozitiv la COVID-19 în urma unei testări efectuate săptămâna trecută.

Aplicațiile de monitorizare Covid-19, în atenţia europarlamentarilor. Ce impact au asupra drepturilor cetăţenilor
Aplicațiile de monitorizare Covid-19, în atenţia europarlamentarilor. Ce impact au asupra drepturilor cetăţenilor

Măsurile împotriva Covid-19 sunt necesare, dar impactul lor asupra vieții private și a libertății trebuie să fie proporțional și temporar.

Lumea medicală, mobilizată în lupta cu noul coronavirus. Tratamentele care au dat rezultate
Lumea medicală, mobilizată în lupta cu noul coronavirus. Tratamentele care au dat rezultate

Odată cu apariția noului coronavirus, sute de medicamente și vaccinuri sunt testate la nivel mondial, în încercarea de a descoperi un tratament pentru maladie.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.