29 de elevi invata zilnic cu teama ca scoala s-ar putea prabusi peste ei in orice moment. "Peretii pur si simplu cad"
Copiii de la o scoala generala din satul Hanu' lui Pală, judetul Dambovita, invata in conditii greu de imaginat.
Peretii cladirii sunt crapati, ferestrele si usile abia se mai inchid, iar bancile si scaunele din salile de clasa sunt vechi si rupte. Cel mai grav este ca, la un cutremur, cladirea risca sa cada peste cei 29 de copii inscrisi la cursuri.
Invatatoarea, educatoarea si parintii au pus bani din buzunar pentru reparatii. Reprezentantii Primariei spun ca au vrut sa renoveze cladirea, dar nu au primit avizul tocmai din cauza riscului urias de prabusire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De 55 de ani, de cand a fost ridicata, aceasta cladire n-a mai fost deloc reparata. Starea deplorabila in care se afla a determinat autoritatile sa-i multe pe elevii de gimnaziu la o alta scoala din comuna. Dar au au ramas in continuare sa invete aici copiii de gradinita si din clasele 1-4, in total 29 de suflete.
Ioana Ciotea, invatatoare: "In sala de clasa peretii sunt foarte crapati, se cojesc, pur si simplu cad. Picura in clasa, tineam paharul."
Mirela Stefan, educatoare: "Sunt foarte dezamagita, tinad cont cati bani am investit de acasa. Peretii darmati, trebuie sa ii astupam cu ideile noastre creative, cimentul pe jos, se face praf."
Cecilia Grigore, parintele unui elev: "Dezastruos, vedeti si dumneavoastra, e vai mama noastra. Nu prea suntem bagati in seama."
Conducerea scolii stie cel mai bine la ce risc sunt expusi zilnic elevii, dar nici profesorii si nici parintii nu au puterea sa schimbe lucrurile.
Mihai Diaconu, directorul scolii: "Pericolul este daca, Doamne fereste, un seism, cladirea nu rezista. E un pericol major."
La inceputul anului scolar, cei de la Directia de Sanatate Publica Dambovita au fost pe punctul de a inchide scoala din Hanu' lui Pala. Asta din cauza ca unitatea scolara nu avea apa potabila, iar toaletele erau insalubre si greu de folosit. Primarul sustine si el ca a incercat in fel si chip sa ii ajute pe copii, dar n-a avut nici el succes.
Sebastian Radulescu, primarul comunei Uliesti: "Inca de acum 4 ani am vrut sa ii fac proiect pentru modernizare, i-am facut expertiza tehnica si nu a mai rezistat pentru modernizare. Apoi am vrut sa fac proiect pentru o scoala noua. Inspectoratul scolar nu mi-a dat aviz intrucat nu mai intruneste numarul de copii."
Cel mai probabil, din septembrie, elevii vor fi transferati cu totii la o alta scoala din comuna. Pana atunci, insa, continua sa se expuna zilnic unui risc major.