"Am fost uimita cand am vazut 20 de absente". Ce a patit o eleva pentru ca nu s-a prezentat la orele de educatie fizica

03-04-2016 18:55


De cand a inceput noul semestru scolar, sute de familii din Romania au ramas fara alocatii de sprijin dupa ce copiii au adunat absente nemotivate la scoala.

Unde-i lege, nu-i tocmeala: dupa mai mult de 20 de absente nemotivate, ajutorul e suspendat.

Doi soti din localitatea Livezile, Bistrita Nasaud, sustin ca fata lor a fost la scoala, dar a lipsit de la orele de sport, din motive medicale. Pentru ca eleva nu a dus, totusi, scutire de la medic, profesorul i-a trecut in catalog absente nemotivate, desi - spune fata - ar fi fost in sala. Alocatia de sustinere i-a fost acum suspendata.

Mama fetei: "Am fost foarte uimita. Cand citesc 20 de absente, zic: pentru ce ai absentele astea. Zice: mama nu am facut educatie fizica, fiindca ma simteam rau, ma durea apenticita."

Banii, 75 de lei pe luna, acopereau naveta copilei.

Si o alta familie a ramas fara sprijinul de la stat. Elevul a lipsit de la ore, ca sa faca scoala de soferi.

Mama elevului: "Imi prindea bine, ca mai plateam facturile. Chiar mult m-au ajutat banii acestia."

Ani Bob, directorul Inspectoratului Scolar Bistrita: "Pentru numarul de absente cumulate, mai mari de 20, alocatia pentru sustinerea familiei a fost suspendata pentru 198 de familii."

Si in judetul Alba, peste 400 de copii care au lipsit nemotivat de la scoala au ramas fara ajutorul de la stat.

Aurelia Chiorean, mama unui elev: El mai prinde si autobuzul, bariera si intarzie la prima ora si aia il pune absent.
Reporter: Si la restul orelor?
Mama: Merge. Probabil, a mai plecat si de la ultima ora.

Flaviu Cozuc, directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala: "Aceasta alocatie este oferita ca un ajutor complementar pentru a sprijini frecventarea cursurilor scolare de catre copiii din familii defavorizate."

De acest sprijin financiar din partea statului beneficiaza familiile defavorizate, cu venituri sub 530 de lei de persoana, care au copii la scoala. Sumele primite variaza intre 75 si 428 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO