Școala a început, dar unii elevi încă așteaptă alimentele promise de Guvern. De multe ori ajung la gunoi

Ultima actualizare: 17-09-2021 19:57

Școala a început de o săptămână, însă mulți elevi încă așteaptă să primească laptele, cornurile și fructele promise de Guvern. În unele județe, abia acum se țin licitațiile pentru furnizarea lor.

Autoritățile aleg, de obicei, ce este mai ieftin, și de multe ori produsele ajung la gunoi. Guvernul a alocat peste 100 de milioane de euro pentru a le asigura elevilor în acest an alimente sănătoase. În Gorj, însă, acestea vor ajunge abia după Crăciun.

Ion Dobre, manager Consiliul Județean Gorj: “Suntem în curs de elaborare a documentației de atribuire. Estimăm că până la sfârșitul anului să avem contract".

Primăriile au posibilitatea să deruleze singure programul "Laptele și cornul", însă majoritatea pasează sarcina consiliilor județene. Acest primar e revoltat, deși nu face nici el excepție.

Ion Dumitru Popescu, primar comună Drăguțești: "Primarului care îi e teamă să dea hrană la copii să plece acasă, ăla nu e primar. Cantitatea de cornuri și de lapte aruncat la tomberon spune ceva".

Adesea, autoritățile aleg ofertele cu cel mai mic preț, fără să impună criterii de calitate.

Szenner Zoltan, vicepreședinte CJ Brașov: "În lege sunt prevăzute foarte clar atât tipurile de produse, cât și caracteristicile și componența. Firma ofertantă trebuia să ne ofere produse cu aceste caracteristici la prețul cel mai scăzut".

Așa se face că mulți elevi primesc alimente venite de la mare distanță, care își pierd prospețimea. În Brașov însă, responsabilii au decis să facă singuri achiziția și să aleagă producatori locali care vin cu marfă ecologică.

Flavia Boghiu, viceprimar al Brașovului: "Presupune un lanț scurt de distribuție, nu mai mare de 70 de km între sursa produsului și destinatar".

Și în județul Iași, oficialii au incercat includerea în program a fermierilor din zonă, însă aprovizionarea este dificilă.

Marius Dangă, vicepreședinte Consiliul Județean Iași: "Producătorii locali sunt greu de gestionat. Avem merele pe care le furnizăm de la un producător local".

Autoritățile se mișcă greoi și din cauza pandemiei. În cazul în care copiii vor trece iar la cursuri online, furnizorii ar putea rămâne cu produsele pe stoc.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!