Școala a început, dar unii elevi încă așteaptă alimentele promise de Guvern. De multe ori ajung la gunoi
Școala a început de o săptămână, însă mulți elevi încă așteaptă să primească laptele, cornurile și fructele promise de Guvern. În unele județe, abia acum se țin licitațiile pentru furnizarea lor.
Autoritățile aleg, de obicei, ce este mai ieftin, și de multe ori produsele ajung la gunoi. Guvernul a alocat peste 100 de milioane de euro pentru a le asigura elevilor în acest an alimente sănătoase. În Gorj, însă, acestea vor ajunge abia după Crăciun.
Ion Dobre, manager Consiliul Județean Gorj: “Suntem în curs de elaborare a documentației de atribuire. Estimăm că până la sfârșitul anului să avem contract".
Primăriile au posibilitatea să deruleze singure programul "Laptele și cornul", însă majoritatea pasează sarcina consiliilor județene. Acest primar e revoltat, deși nu face nici el excepție.
Ion Dumitru Popescu, primar comună Drăguțești: "Primarului care îi e teamă să dea hrană la copii să plece acasă, ăla nu e primar. Cantitatea de cornuri și de lapte aruncat la tomberon spune ceva".
Adesea, autoritățile aleg ofertele cu cel mai mic preț, fără să impună criterii de calitate.
Szenner Zoltan, vicepreședinte CJ Brașov: "În lege sunt prevăzute foarte clar atât tipurile de produse, cât și caracteristicile și componența. Firma ofertantă trebuia să ne ofere produse cu aceste caracteristici la prețul cel mai scăzut".
Așa se face că mulți elevi primesc alimente venite de la mare distanță, care își pierd prospețimea. În Brașov însă, responsabilii au decis să facă singuri achiziția și să aleagă producatori locali care vin cu marfă ecologică.
Flavia Boghiu, viceprimar al Brașovului: "Presupune un lanț scurt de distribuție, nu mai mare de 70 de km între sursa produsului și destinatar".
Și în județul Iași, oficialii au incercat includerea în program a fermierilor din zonă, însă aprovizionarea este dificilă.
Marius Dangă, vicepreședinte Consiliul Județean Iași: "Producătorii locali sunt greu de gestionat. Avem merele pe care le furnizăm de la un producător local".
Autoritățile se mișcă greoi și din cauza pandemiei. În cazul în care copiii vor trece iar la cursuri online, furnizorii ar putea rămâne cu produsele pe stoc.