A început noul an școlar. Ce spun autoritățile despre menținerea unităților de învățământ deschise

Ultima actualizare: 13-09-2021 19:40

Aproape trei milioane de elevi au început cursurile, în al doilea an de pandemie, cu emoții și măsuri de siguranță.

Dacă în unele școli nu s-au organizat festivități de deschidere, în altele au fost primiți doar părinții care s-au vaccinat. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune pentru cât timp s-au întors copiii în bănci, iar unii nici nu au apucat. În localitățile lor, rata de infectare este deja mare și fac școala online.

Copiii s-au bucurat că și-au revăzut colegii. Unii au plâns de emoție. Alții au fost mai curajoși.

„Sunt emoționată dar sunt cu prietenii mei și mă simt foarte bine”, a spus o elevă.

„Mi-am pus penarul, șervețelele, creioanele în penar. Mi-am uitat masca acasă și mi-a dat o prietenă mască”, a spus un alt elev.

„Ne dorim că anul să continue aici în clase și nu online pentru că au nevoie de aceste cursuri”, a transmis un părinte.

În alte locuri din țară, regulile au fost mai stricte, cum ar fi, de pildă, la „Colegiul Carol I” din Craiova. Părinților li s-a cerut dovada vaccinării sau un test COVID negativ, ca să poată participa la festivități.

La colegiul bănățean din Timișoara au participat fizic la festivitatea de început de an doar copii de la clasa pregătitoare și cei care încep clasa 9-a. Ceilalți au urmărit-o pe internet.

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, este în acest an dirigintă la clasa a XII-a, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

„Mult succes și bucurie în tot anul nou școlar. Pentru toată lumea”, a transmis Carmen Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului școlar în Valea Doftanei, a vorbit din nou despre vaccinare.

„Menţinerea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare şi vaccinarea fiind esenţiale", a declarat președintele României.

„Având în vedere progresul foarte lent din ultimele 3 luni, puțin peste 8 mii de angajați din sistem s-au angajat, suntem sigur că se poate face mai mult. Măcar atât cât fac elevii, în ultimele zile s-au vaccinat 10 mii de elevi, una din 3 persoane vaccinate este elev”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Ministrul Educației și premierul Florin Cîțu au fost prezenți la ceremonia organizată la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București. Este una dintre cele 6 școli pilot din țară, incluse în proiectul România Educată.

„Am încredere că veți face tot ce ține de voi să rămânem în format fizic, ați văzut că este scenariul meu de bază. Miza noastră ține de educație”, a spus premierul Florin Cîțu.

Evenimentul s-a încheiat cu un mini concert al formației Voltaj, iar premierul și ministrul Educației au dansat alături de elevi.

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut la intrarea în școală nu se va mai face triajul epidemiologic. Însă băncile vor fi distantate și elevii vor purta măști de protecție. Ei vor avea liber pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, iar prima vacanță începe pe 25 octombrie și durează o săptămână.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO