Schimbare totala in cazul privatizarii ICA, in care este acuzat Dan Voiculescu. Ce se va intampla de la 1 iulie
Dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care unul dintre inculpati este Dan Voiculescu, a fost repartizat unui nou complet de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti.
Acest complet este format din Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea. Repartizarea dosarului la un alt complet a fost necesara dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat. Noii membri ai completului, care vor judeca dosarul incepand din 1 iulie, au promovat de curand de la Tribunalul Bucuresti la Curtea de Apel din Capitala.
Camelia Bogdan a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, in care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vantu, iar Mihai Alexandru Mihalcea a respins o cerere de eliberare conditionata a aceluiasi om de afaceri, pe motiv ca acesta "nu a facut eforturi deosebite pe calea reeeducarii sale si nici nu a incercat sa se remarce intr-un mod deosebit".
Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de eliberare din functie, prin pensionare, a judecatorului Florica Duta, de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au luat act, in 18 iunie, de cererea magistratului.
Judecatorul Florica Duta facea parte, alaturi de Stan Mustata, din completul de la Curtea de Apel Bucuresti care a primit spre solutionare dosarul in care Dan Voiculescu si alti 12 inculpati din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari alimentare au contestat condamnarile primite la Tribunalul Bucuresti. Judecatorul Stan Mustata a fost arestat in 30 aprilie si ulterior trimis in judecata, pentru luare de mita si trafic de influenta.
Si Stan Mustata a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii, in 12 mai, o cerere de pensionare. Analizarea cererii lui Stan Mustata a fost amanata de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pana la solutionarea definitiva a dosarului in care magistratul este acuzat ca ar fi cerut si primit bani pentru solutionarea favorabila a mai multor dosare penale.
Magistratul Stan Mustata trebuia sa judece, in 29 aprilie , impreuna cu Florica Duta, apelurile formulate in dosarul privind privatizarea ICA. Cu cateva ore inainte de judecarea dosarului, Stan Mustata a fost ridicat si dus la audieri la DNA, iar ulterior magistratul a fost retinut, fiind acuzat de fapte de coruptie in schimbul unor solutii favorabile in dosare. in 30 aprilie, judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, care i-ar fi fost complice, au fost arestati preventiv, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.
La termenul din 8 aprilie, Stan Mustata formulase o cerere de abtinere in dosarul ICA. Judecatorul arata ca, in urma unor materiale de presa "neadevarate", in care se relateaza presupuse interese ale sale in acest dosar, formuleaza cererea de abtinere, pentru eliminarea oricaror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsa, astfel ca Stan Mustata a continuat sa judece acest dosar. Dupa arestarea lui Stan Mustata, in locul acestuia in completul care judeca dosarul ICA au fost repartizati alti judecatori.
In 10 iunie, avocatii din dosarul privind privatizarea ICA au cerut judecarea cauzei de catre un alt complet, stabilit prin repartizare aleatorie.
In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. in cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.
Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.
Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, judecatori, coruptie, dan voiculescu, privatizare, ICA,
Dată publicare:
26-06-2014 15:17