Incurcate sunt caile evaziunii. Preotul acuzat ca a pagubit statul cu 2 milioane de euro vorbea codificat la telefon
Preotul din Oradea, acuzat de evaziune fiscala, a fost arestat pentru 30 de zile. Anchetatorii au stabilit ca impreuna cu un asociat parintele vindea carne fara acte, adusa din Ungaria.
Mai mult, produsele ajungeau in magazine fara avizele directiei sanitare, punand in pericol vietile cumparatorilor. In acest caz, au fost incatusate alte 3 persoane, care ar fi adus statului roman un prejudiciu de aproape doua milioane de euro.
Pe parcursul a doi ani preotul din Oradea ar fi vandut, de bunavoie si nesilit de nimeni, carne la negru. Impreuna cu un asociat, parintele detine o firma care a distribuit marfa, fara acte, carmangeriilor din Bihor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La dosar anchetatorii au anexat si stenogramele unor interceptari telefonice. Intr-una dintre discutii partenerul se refera la carnea cu aviz sau cu factura folosind doua coduri diferite.
"Vorbeste conspirat cu un alt furnizor si ii cere sa aduca 13 miei din care 3 cu ciorapi si 10 cu caciula" a explicat procurorul Cristian Ardelean, purtatorul de cuvant al Parchetului Judetean Bihor.
Tot din interceptari reiese si ca marfa care ajungea in magazine nu avea avizul directiei sanitare si punea astfel in pericol sanatatea populatiei. In plus, preotul, asociatul sau si alti doi parteneri de afaceri ar fi vandut de mai multe ori aceeasi marfa prin firme fantoma.
"Au pus la cale un circuit evazionist deosebit de complex. Marfa era achizitionata din Ungaria scriptic pe mai multe societati fantoma, dar controlate de cei doi inculpati, ulterior marfa era refacturata catre societatea BIP, care o distribuia mai departe fie catre alte societati, fie catre persoane fizice din Oradea", a explicat purtatorul de cuvant al Parchetului Judetean Bihor.
Acuzatiile aduse preotului sunt de evaziune fiscala in perioada martie 2012- martie 2014. Enoriasi sunt tentati sa ii tina partea. Preotul si cei 3 parteneri de afaceri risca intre 7 si 13 ani de inchisoare. In urma anchetei, parintele va fi cel mai probabil pedepsit si de forurile bisericesti.