"Nu sunt vinovat de nimic si sper sa mai slujesc in biserica". Preotul acuzat de evaziune fiscala, arestat pentru 29 de zile

Ultima actualizare: 16-05-2014 07:01
acte

  "Nu sunt vinovat de nimic si sper sa mai slujesc in biserica". Acestea au fost cuvintele rostite de un preot din Oradea, la intrarea in Tribunalul Bihor.

Parintele este suspectat ca impreuna cu un asociat de-al sau si alti doi parteneri de afaceri, ar fi prejudiciat statul cu aproape doua milioane de euro prin vanzarea de carne, fara facturi.

Astazi, judecatorii au hotarat ca preotul si doi dintre suspecti, sa primeasca mandate de arestare preventiva. Potrivit procurorilor, preotul, care conducea din umbra afacerea, ar fi adus carne din Ungaria, fara nicio factura. Marfa era astfel vanduta "la negru", fara acte. Pe de alta parte, preotul este acuzat ca, prin intermediul unor firme fanoma, facea achizitii fictive, astfel incat sa scada profitul si sa nu mai plateasca bani la stat. Anchetatorii care l-au monitorizat pe barbat mai mult timp, au chiar si interceptari telefonice care sustin acuzatiile. Parintele insa neaga totul si spune ca nu are habar de afacerile pe care le invartea asociatul sau.

Cristian Ardelean
, purtatorul de cuvant al Parchetului Judetean Bihor: "Au pus la cale un circuit evazionist deosebit de complex cu privire la achizitionarea din Ungaria a unei cantitati insemnate de carne. Marfa era achizitionata din Ungaria scriptic pe mai multe societati fantoma, dar controlate de cei doi inculpati". 

Procurorii spun ca, o mare parte din carne era vanduta apoi fara acte si fara avize sanitar-veterinare. Acest banuieli sunt intarite si de mai multe convorbiri telefonice inregistrate.

"Vorbeste cu o vanzatoare de la unul din punctele de lucru spunandu-i ca peste jumatate de ora vin mieii, trei trebuie sa vina pe factura, ceilalti pe aviz, iar apoi vorbeste conspirat cu un alt furnizor si ii cere sa aduca 13 miei, din care 3 cu ciorapi si 10 cu caciula"
, a mai declarat Cristian Ardelean.

Asta inseamna, spun procurorii - 3 miei cu factura, si 10 fara acte. Enoriasilor le vine greu sa creada ca preotul lor ar fi implicat in faradelegi.

"Incredibil, incredibil, daca-i adevarat. A ajuns si aici banul sa ... cum se spune, sa fie ochiul dracului, din pacate", a spus un barbat. 

Daca vor fi gasit vinovati, suspectii risca intre 7 si 13 ani de inchisoare. In plus, preotul va trebui sa raspunda si in fata superiorilor sai ierarhici, din randul bisericii.


 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO