Scandalul referendumului. Secretarul de stat Nicolae Cabulea, cercetat pentru abuz in serviciu

referendum

Secretarul de stat Nicolae Cabulea, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI, este acuzat de abuz in serviciu in dosarul in care procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari privind referendumul.

Potrivit unor surse judiciare, impotriva secretarului de stat a fost declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Secretarul de stat Nicolae Cabulea este audiat, miercuri, la Parchetul instantei supreme, in dosarul in care si seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Constantin Manoloiu, este cercetat pentru abuz in serviciu.

Ioan Nicolae Cabulea nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Parchetul instantei supreme verifica daca listele electorale permanente pentru referendum si inscrisurile transmise Curtii Constitutionale (CC) contin date nereale "de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor", a anuntat, miercuri, Ministerul Public.

In continuarea cercetarilor efectuate de procurori in legatura cu listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie, in temeiul comunicatului Curtii Constitutionale din 2 august privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit din oficiu o cauza penala, se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al Ministerului Public.

"Obiectul cauzei il constituie verificarea modului in care au fost respectate prevederile legale referitoare la intocmirea listelor electorale permanente, precum si a modului in care au fost intocmite inscrisurile transmise Curtii Constitutionale, pentru a stabili daca acestea contin date nereale, de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor", a precizat sursa citata. In aceasta cauza, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Citește și
audieri
Audieri maraton la Parchet. Functionari importanti au dat explicatii despre listele electorale

"In fapt, s-a retinut ca, dupa ce in data de 27.07.2012, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, invinuitul a comunicat Biroului Electoral Central prin adresa 3456054 ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, comunicare pe baza careia s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012, la solicitarea Curtii Constitutionale, prin comunicarea 3479198 transmisa la data de 01.08.2012, invinuitul a confirmat din nou numarul de 18.292.514 alegatori", a precizat Ministerul Public.

Ulterior, in 2 august, Manoloiu a transmis Curtii Constitutionale adresa 3479199, fara a exista o solicitare a instantei de contencios constitutional, conform careia "institutia pe care o conduce nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente", desi, potrivit HG 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare desfasurarii referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era in competenta serviciilor de evidenta informatizata a persoanei din subordinea acestuia.

"In cauza s-a retinut ca prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu a fost produsa o tulburare insemnata activitatii institutiilor publice implicate in validarea referendumului", a adaugat sursa citata.

Pe parcursul cercetarilor au fost audiate mai multe persoane si au fost solicitate date de la institutiile care au avut atributii in organizarea referendumului. In paralel, se efectueaza verificari cu privire la sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind infractiuni de frauda electorala comise cu prilejul referendumului din 29 iulie.

Presedintii Autoritatii Electorale Permanente si Institutului National de Statistica, Ana Maria Patru si Vergil Voineagu, au fost audiati, marti, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martori in dosarul in care Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.

Tot marti, procurorii l-au audiat si pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar. Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012.

Potrivit adresei, AEP arata ca a facut in 2011 un control la 1.241 de primarii descoperind astfel ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698. AEP a recunoscut o serie de deficiente si a recomandat unificarea legislatiei electorale si realizarea Registrului electoral.

Totodata, INS a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".

"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.

Adresa din 2 august emisa catre Manoloiu Constantin si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente".

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia cu privire la referendum va fi luata in 31 august. Constantin Manoloiu declara, luni, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce".

"Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a spus Manoloiu. El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru, care este un politician. Totodata, chestorul sef a spus ca nu el a transmis informarea Curtii Constitutionale, ci a adresat-o ministrului Ioan Rus. Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida", a mai spus Manoloiu.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vergil Voineagu (INS): Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect
Vergil Voineagu (INS): Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect

Seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat marti, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca a fost audiat ca martor si ca, in opinia lui, referendumul din 29 iulie a fost unul corect organizat. 

Audieri maraton la Parchet. Functionari importanti au dat explicatii despre listele electorale
Audieri maraton la Parchet. Functionari importanti au dat explicatii despre listele electorale

Sefa Autoritatii Electorale sau directori de la Evidenta Persoanelor sunt audiati de procurori. Seful acestei Directii a fost deja pus sub acuzare pentru abuz in serviciu.

Basescu: Cand Guvernul depune listele electorale la CC voi cere scurtarea termenului de pronuntare
Basescu: Cand Guvernul depune listele electorale la CC voi cere scurtarea termenului de pronuntare

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, luni seara ca, imediat ce Guvernul va depune la Curtea Constitutionala listele electorale, el se va adresa CC cu o cerere de scurtare a termenului pentru validarea sau invalidarea referendumului.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.