Vergil Voineagu (INS): Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect
Seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat marti, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca a fost audiat ca martor si ca, in opinia lui, referendumul din 29 iulie a fost unul corect organizat.
"Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect", a declarat Voineagu.
Seful INS a mai spus ca populatia de la ultimul recensamant nu a fost inca stabilita si, prin urmare, nu poate fi folosita la alcatuirea listelor electorale. "Nu o avem si nici poate fi folosita in stabilirea listelor electorale", a spus el, precizand ca datele finale ale recensamantului vor fi cunoscute in semestrul II al anului viitor.
Seful INS, Vergil Voineagu, a venit, marti, la Parchetul instantei supreme, pentru a fi audiat in calitate de martor in cazul sefului Directiei Evidenta Persoanelor, Constantin Manoloiu. INS a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".
"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.
Si sefa Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, a fost audiata, marti, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.
Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012. Potrivit adresei, AEP arata ca a facut in 2011 un control la 1.241 de primarii descoperind astfel ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698.
Totodata, AEP a recunoscut o serie de deficiente si a recomandat unificarea legislatiei electorale si realizarea Registrului electoral.
Tot marti, procurorii l-au audiat si pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar. Anchetatorii continua marti audierile in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.
Sursa: Mediafax
Etichete: INS, Parchet, referendum, statistici, Vergil Voineagu,
Dată publicare:
08-08-2012 07:41