Scandal între rectori şi minister. Universitatea București, în grevă japoneză
Replici dure în scandalul locurilor din sistemul de învăţământ. Rectorul Universităţii Bucureşti susţine că ministrul Educaţiei îndeamnă la încălcarea legii, după ce a acuzat renumită universitate că nu ar distribui locurile rămase libere.
Blocarea lor a stat şi la baza deciziei ministerului de a reduce locurile unor universităţi şi de a suplimenta, în alte cazuri.
Valentin Popa, ministrul Educaţiei: "Lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului fac ca în Universitatea ... face că în Universitatea Bucureşti să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă nu ocupă un loc bugetat disponibil."
Este declaraţia care l-a revoltat pe rectorul Universităţii Bucureşti. Cu alte cuvinte, ministrul Educaţiei susţine că anul trecut Universitatea Bucureşti a trimis înapoi banii primiţi pentru studenţii care au renunţat la şcoală sau care au fost exmatriculaţi, în loc să îi dea pentru alte facultăţi.
Mircea Dumitru, rectorul UB: "E o invitaţie din partea domnului ministru la a încălca legea. Deci este ilegal ca o universitate în momentul în care a pierdut nişte studenţi sau s-au retras în timpul anului de studiu să pună la dispoziţia universităţii locul şi banii aferenţi locului care să fie redistribuiţi. Banii care sunt alocaţi de la buget sunt bani alocaţi pentru un student, nu pentru toţi studenţii care intră în anul respectiv la studii."
Este vorba despre 900 de locuri neutilizate la programele de licenţă şi alte 700 la master. Acesta fiind unul dintre motivele pentru care Universitatea Bucureşti a primit mai puţin cu 450 de locuri pentru următorul an universitar. În bani, asta înseamnă aproape 10 milioane de lei în minus pentru instituţia de învăţământ.
Mircea Dumitru: "Se intervine foarte mult şi temerea mea principală este că este doar primul act al unui proces mai lung în care universităţile trebuie inghenunchiate. Acum ni se spune că în viitor chiar ministrul va fi cel care decide câte locuri vor fi la facultatea de drept. Ne întoarcem la modul în care se făcea educaţie în vremea doamnei Elena Ceauşescu."
În replică, Ministerul Educaţiei susţine că repartizarea locurilor ar fi legală şi că majoritatea universităţilor din ţară fac asta. Un articol din Legea Educaţiei spune că "Statutul de student cu taxa se modifică în condiţiile stabilite de senatul universitar."
Ministerul nu a explicat însă, la întâlnirea cu studenţii, de ce au fost tăiate locurile de la toate universităţilor mari şi anumite universităţi au primit locuri în plus. De exemplu, chiar Universitatea din Suceava, condusă de actualul ministru al Educaţiei.
Horia Popescu, reprezentant al studenţilor: "Noua ne-au fost prezentate în detaliu datele de la universităţile noastre, dar ceea ce solicităm noi a fost să vedem concret cum la fiecare universitate s-au aplicaţi aceste criterii pentru a ne asigura că iată, surprinzător, cele care nu merită aceste locuri sunt tocmai universităţile mari şi că celalalte merită."
Universitatea din Bucureşti este în grevă japoneză pe termen nelimitat faţă de noua distribuire a locurilor, iar conducerea susţine că va ataca această măsura în instanţă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!