Scandalul carnii de cal: peste 250 de teste de verificare in Romania. Ce vor analiza autoritatile
Peste 250 de probe vor fi analizate luna aceasta de autoritatile sanitar veterinare in urma scandalului carnii de cal. Unele dintre teste vor determina ADN-ul, iar altele daca in carnea respectiva se afla fenilbutazona.
Toti cei care au umblat cu calul vopsit in vaca ar trebui sa-si faca griji. Fie ca discutam despre carnati, carne tocata sau macra, toate aceste sortimente vor fi verificate. Dispozitia este data de Comisia Europeana, care vrea sa afle daca etichetarea mincinoasa este o practica des intalnita in tarile implicate.
In Bacau, inspectorii au inceput deja verificarile.
Masura decisa in februarie de comitetul pentru siguranta alimentara de la Bruxelles dispune efectuarea la nivel european a 2500 de teste ADN pe specii de animale si 4500 de analize pentru determinarea fenilbutazonei.
In ceea ce ne priveste avem de realizat 100 de teste pentru determinarea ADN-ului de cal si 168 pentru determinarea fenilbutazonei.
Probele vor fi prelevate din carmangerii, restaurante, unitati de catering, dar si din hipermarketuri. Vorbim de marfa provenita atat din productia interna, cat si din schimburi intracomunitare si importuri.
Comerciantii vor fi alesi aleatoriu. Analizele vor fi facute de laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, iar rezultatele vor fi trimise la Bruxelles.
Asadar Comisia Europeana va lua de bun ce spun specialistii nostri. In aceeasi situatie vor fi toate tarile, iar demersul isi propune sa preintampine noi escrocherii in vanzarea carnii. Calul e mai ieftin decat vita si ii tenteaza pe unii comercianti sa umble cu cioara vopsita. In cazul in care analizele vor scoate la iveala un numar mare de etichetari gresite, verificarile s-ar putea extinde si in urmatoarele luni.