Scandalul amplasării ilegale a busturilor soţilor Tătărescu se transformă într-o problemă penală
Scandalul amplasării ilegale a busturilor soţilor Tătărescu, prima dată la Târgu Jiu şi într-o comună din judeţ, capăta aspecte penale.
Poliţia Gorj a deschis un dosar în acest sens pentru a vedea dacă banii pentru cele două opere au fost cheltuiţi legal. Şi Corpul de Contrul din Ministerul Culturii anchetează povestea şi au fost strânse toate documentele care au legătură cu acest scandal.
Busturile au fost date jos de pe socluri pe considerentul că cel care o reprezenta pe soţia fostului premier al României ar avea o înfăţişare prea voluptoasa.
Anchetele derulate acum au pornit de la un profesor din Târgu Jiu, care a descoperit o serie de nereguli şi a cerut instituţiilor statului să clarifice lucrurile.
Cosmin Vilau, denunţător, profesor: "Cheltuielile pentru bustul Arethiei Tătărescu s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, nu au primit aviz de amplasare aici, s-au gândit că trebuie să primească un aviz de amplasare la Vladimir, totul pentru a fi scăpaţi de plata unor sume de bani".
Poliţia a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu. Iar când curtea de Conturi l-a somat pe directorul Muzeului judeţean Gorj să dea busturile jos si l-a ameninţat cu o amendă de 45.000 de lei, acesta s-a apărat.
Autorităţile din Târgu Jiu susţin că, în ciuda acestui scandal, doresc totuşi să dedice un monument soţilor Tătărescu.
Gheorghe şi Arethia Tătărescu l-au susţinut, acum 80 de ani, pe Constantin Brâncuşi pentru a realiza Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului la Târgu Jiu.
De numele fostului premier se leagă şi o serie de fabrici şi uzine înfiinţate în Gorj atunci când acesta a fost în fruntea Guvernului României.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, proces, scandal, primarie, constantin brancusi, busturi,
Dată publicare:
19-04-2019 13:33