Scandal pe opera lui Mihail Sadoveanu. Cum au ajuns cartile marelui scriitor sa dispara din librarii
Disputa uriasa pe cartile lui Mihail Sadoveanu, dupa ce reprezentantii editurilor si proprietarii de librarii s-au plans ca opera prozatorului lipseste din rafturi din cauza mostenitorilor.
Dan Herford, stranepotul lui Sadoveanu, spune ca a castigat in instanta administrarea drepturilor de autor si acuza o societate de faptul ca a incercat sa-si adjudece ilegal castigurile obtinute in urma tipariturilor.
Totul a pornit in 2006 cand Mircea Herfurt, mostenitorul lui Mihail Sadoveanu, a incetat din viata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Drepturile de autor colectate pana atunci de acesta au fost revendicate in egala masura de fiul sau Dan Herford, dar si de firma Copiro, care colaborase cu parintele sau.
A inceput procesul care a durat pana in 2011, timp in care Copiro a trimis notificari editurilor prin care anunta ca este indreptatita sa colecteze banii.
Instanta i-a dat insa castig de cauza lui Dan Herford.
"In acest timp toate editurile au publicat din anul 2006 si pana in anul 2011 opera sadovenioana neplatind un leu familie", a spus Dan Herford.
Mai mult, in teatre s-au pus in scena operele lui Mihail Sadoveanu.
Si drepturile de autor de aici au plecat tot catre Copy Ro, aproape 7000 de lei, pentru o singura piesa, sustine Herford.
De cealalta parte, reprezentantii Copy Ro invoca un alt mostenitor atunci cand isi justifica gestul.
Mostenitorii marelui scriitor Mihail Sadoveanu sunt membri ai organismului nostru de gestiune colectiva. Prin Declaratia nr.13519/17.10.2003, mostenitoarea Herfurt Smaranda Caterina s-a declarat unica motenitoare ce poate angaja operele scriitorului Mihail Sadoveanu prin contract.
Ulterior s-a constatat contrariul declaratiei domniei sale, respectiv existenta si a altei mostenitoare, in persoana doamnei Gavril Viorica.
"Aceasta stimabila doamna este mostenitoare dar mi-a cedat drepturile pentru inca 3-4 ani", sustine Dan Herford.
Drepturile patrimoniale se transmit pe o perioada de 70 de ani.
Ca atare, Dan Herford poate obtine, pana in 2031, intre 7 si 15% din vanzari.
In prezent, cartile lui Sadoveanu au disparut din librarii, dar mostenitorul spune ca le va republica.
"Nu mai are nimeni niciun drept, eu le voi republica in editie completa", a mai spus Herford.
Sadoveanu nu e singurul scriitor restrictionat de pe piata.
"In aceeasi situatie se afla si Vasile Voiculescu , a carui opera depinde de un nepot de-al lui, se afla si Tudor Arghezi insusi care depinde de fiica lui. Opera lui Marin Preda risca sa dispara din constiinta contemporana pentru ca drepturile de autor apartin exclusiv fostei lui sotii. Pot creste generatii care sa nu auda niciodata de marii nostri scriitori", a spus Alex Stefanescu.
Criticul Alex Stefanescu considera ca ar fi normal ca o opera literara sa faca parte din patrimoniul artistic al unei tari.
Potrivit acestuia atunci cand urmasii unui scriitor nu retiparesc opera, statul ar trebui sa intervina.