Scandal la o manastire din Mehedinti,dupa ce arheologii au inceput cautarile comorii lui Brancoveanu
Scandal urias intr-o manastire din Mehedinti. Vestea ca o comoara de pe vremea lui Constantin Brancoveanu s-ar afla ingropata sub biserica a incins spiritele.
Atat arheologii cat si fetele bisericesti incearca sa gaseasca tezaurul Tarii Romanesti din acea vreme. Dar, cu toate ca Ministerul Culturii a aprobat cercetarile stiintifice, santierul s-a oprit dupa numai o zi: episcopia Severinului a protestat ca se lucreaza barbar, cu excavatorul, si astfel se distrug vestigii de pret.
Legendara comoara este cautata la manastirea Sfintii Voievozi din Baia de Arama. Ar fi fost ingropata de trimisii lui Brancoveanu intr-o galerie dintr-o fosta mina de cupru, peste care a fost zidita biserica.
Gheorghe Petronov, un arheolog, spune:
- Sunt in pragul infarctului.
- De ce, ca exista autorizatie...
- Bineinteles ca exista.
- Si care e supararea?
- Statul roman nu-si poate face treaba prin specialistii sai.
Arheologii sustin ca au, drept dovada, o harta gasita in anii '70 chiar in aceasta manastire. Istoricii cauta sute de kilograme de aur, obiecte de pret din argint masiv, arme, hrisoave bisericesti si documente din secolul al XVIII-lea, saci cu ducati de Venetia si nestemate. Bogatia, de altfel, l-a facut faimos pe Brancoveanu pana la Inalta Poarta.
"Era Printul Aurului, niciodata nu i-au spus pe nume, se banuia ca avea o avere impresionanta si s-au trimis iscoade, spioni, pentru a se afla despre aceasta avere impresionanta pe care o detinea Brancoveanu.", spune Neagoe Marin Iulian de la Muzeul Judetean Mehedinti.
Acum insa, maicutele si reprezentantii episcopiei Severinului se opun vehement cercetarilor arheologice, pe motiv ca se lucreaza barbar, cu utilaje mult prea mari, care pun in pericol biserica veche de peste 300 de ani.
In trecut cautatorii de comori au vandalizat lacasul de cult. Acum 5 ani, niste indivizi au sapat intr-o noapte chiar in altarul bisericii.
Deocamdata, reprezentantii bisericii au reusit sa opreasca lucrarile, iar autorizatia emisa de ministerul culturii expira peste trei luni.