Scandal la mănăstire: bărbați agresați de enoriași după ce au reproșat măicuțelor că țin slujba în biserică. Reacția BOR

Ultima actualizare: 25-05-2020 17:47

Doi bărbaţi care au avut divergenţe cu măicuţele de la Mănăstirea Jieţ din judeţul Hunedoara, după ce le-au atras atenţia că încalcă legea ţinând slujba religioasă în biserică, au fost agresaţi de enoriaşi.

UPDATE 25.05  Biserica Ortodoxă Română (BOR), prin purtătorul său de cuvânt Vasile Bănescu, susține că respectivele persoane au ”descins la mănăstire cu telefoanele armate pentru a vâna posibile ilegalități ecleziastice”, cei doi bărbați fiind ”aprioric agresivi”.

BOR a mai spus că cei doi indivizi au avut ”accese patologice de furie și ură”, iar autoritățile trebuie să verifice dacă slujba din respectiva biserică a respectat actualele reglementări.

”În legătură cu incidentul recent provocat în incinta unei mănăstiri din Hunedoara.
Am putut vedea cu toții într-o înregistrare difuzată astăzi două persoane care descind la mănăstire cu telefoanelele „armate” pentru a vâna posibile ilegalități ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive care își înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau niște oameni.
Fiind vorba de o mănăstire, în ea trăiește o comunitate asemenea unei familii care are o viață în comun și care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă. Firește, actualmente, cu păstrarea regulii distanțării sanitare.
Oficierea slujbei în biserica acelei mănăstiri în condițiile actualei stări de alertă va trebui, desigur, verificată la rândul ei de autorități pentru a se constata dacă actualele reglementări au fost respectate.
Există și ceremonii religioase care se pot desfășura acum în biserici, în prezența unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie și ură. Fie ele și antiecleziastice.
Înțelegem că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitați din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltratați. Autoritățile vor comunica rezultatul revelator al anchetei”, se arată în răspunsul BOR.

 

Ce s-a întâmplat

 

Cei doi bărbaţi agresaţi s-au prezentat la UPU Petroşani declarând că au fost victimele unei agresiuni.

Imagini cu scandalul au apărut pe paginile de socializare. Se observă cum un bărbat intră în lăcaşul de cult şi întreabă măicuţele de ce au ţinut slujba în biserică.

 

La un moment dat, mai mulţi enoriaşi îl scot cu forţa pe bărbat afară din mănăstire. Totul în timp ce un al doilea filmează întreaga scenă.

Potrivit unui comunicat de presă, de duminică, al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, stareţa Mănăstirii Jieţ a sesizat Poliţia că în lăcaşul de cult a avut loc un scandal.

Poliţia Oraşului Petrila a fost sesizată de către stareţa unei mănăstiri din Valea Jiului cu privire la faptul că în timpul slujbei religioase, doi bărbaţi din municipiul Petroşani în vârstă de 36 şi 47 de ani au avut divergenţe cu călugăritele mănăstirii. Reprezentanta mănăstirii a precizat că enoriaşi au încercat să îi calmeze pe cei doi şi au cerut să le facă linişte şi să părăsească incinta, dar aceştia au adresat injurii şi ameninţări personalului mănăstirii, fapt care i-a determinat pe enoriaşi să îi scoată cu forţa din incinta mănăstirii”, se arată în comunicat.

 

Credincioșii au plecat până la sosirea poliției

 

Potrivit poliţiştilor, enoriaşii care au participat la slujbă nu au putut fi identificaţi pentru că aceştia plecaseră până la sosirea echipajului de Poliţie.

”Enoriaşii care au participat la slujbă nu a putut fi identificaţi, întrucât până la sosirea echipajului de Poliţie, aceştia au plecat de la faţa locului iar călugării nu le cunoşteau identitatea. În cauză se vor efectua cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice”, mai arată sursa citată.

Cei doi bărbaţi agresaţi s-au prezentat apoi la UPU Petroşani.

”Ulterior, poliţiştii au fost sesizaţi de Spitalul de Urgenţă Petroşani privire la faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au prezentat două persoane care au declarat că au fost victime ale unor agresiuni. Cei doi au relatat faptul că ar fi fost agresaţi de către enoriaşii participanţi la slujbă, la mănăstirea situată pe raza oraşului Petrila”, se mai arată în comunicat.

În acest caz, poliţiştii fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de loviri sau alte violenţe.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO