Scafandrii de la mare se antrenează la munte, pe lacul Colibița. Care e rolul pregătirii
Este forfotă pe lacul Colibița, din Bistrița-Năsăud, unde 33 de scafandrii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență participă la un stagiu de perfecționare.
Ei se antrenează pentru diverse misiuni de căutare - salvare în bazine de acumulare, lacuri sau baraje.
„Echipamentul de scufundare la echipa de scafandrii este format din vestă de salvare compensare, detentorul care este pentru ape reci, temperatură sub 10 grade, butelie `cred că sunt vreo 45 de kilograme tot echipamentul de iarnă” explică un scafandru.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Odată echipați, scafandrii au început pregătirea sub apă. Timp de cinci zile, specialiști din 12 inspectorate din țară se antrenează pentru diferite misiuni.
Dan Grigore, ISU Constanța: „Desfășurăm activitatea pentru a-i ajuta pe colegi să învețe să se perfecționeze în căutarea victimelor, persoanelor, în posibile incidente, căzute în lacuri de munte”
Scafandru Flaviu Murgu ISU Gorj: „Este pentru prima dată când ajungem aici să efectuăm aceste antrenamente și în locuri în care nu suntem familiarizați.”
Misiunile întâlnite aici de salvatori se asemănă cu cele de pe teren.
Denis Burada, coordonator stagiu de perfecționare IGSU: „Încercăm să oferim toată gama de lacuri, baraje, râuri pentru perfecționarea deprinderilor în intervenția în mediul acvatic.”
Scafandru Alexandru Petcu, ISU Brăila: „Am efectuat o scufundare cu scopul de a recupera o persoană posibil înecată, dispărută în apele lacului Colibița, temperatura apei e destul de scăzută, undeva la 10 grade și vizibilitatea este undeva la 2-3 metri.”
Cursul este organizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Centrului Regional de Formare Profesională Colibița, mai ales că scafandrii participă la sute de intervenții în fiecare an.
Marius Rus, purtător de cuvânt ISU Bistrița-Năsăud: „În anul 2023, scafandrii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 450 de situații de urgență privind misiuni de căutare, salvare în mediul acvatic, iar în anul 2024, de la începutul anului și până în prezent, specialiștii noștri au gestionat 323 de misiuni de acest tip.”
Stagiul de pregătire organizat pe lacul Colibița continuă până mâine.