Sandu și Ghiocel din Vâlcea, din „Sandu Syndicate'' au înșelat statul american cu 5 milioane USD. Percheziții în România
„Sandu Syndicate'', o grupare de crimă organizată, înfiinţată de români plecaţi din Vâlcea, a intrat în atenţia FBI.
Agenţii americani investighează o fraudă cu ajutoare sociale de peste 5 milioane de dolari obținute în perioada pandemiei, și au făcut mai multe percheziţii în Argeș și Teleorman. De altfel, prezenţa unor astfel de infractori în număr mare în America ar putea fi și unul dintre motivele pentru care România nu a fost acceptată încă, în programul de călătorii fără viză.
Operațiunea din România a ofițerilor de la Crimă Organizată a debutat în paralel cu mai multe descinderi făcute de FBI în Statele Unite, în urmă cărora au fost arestați trei suspecți. Cu toții sunt bănuiți că fac parte din Sandu Syndicate, un grup de crimă organizată format din români stabiliți în California. Aceştia ar fi pus la cale, în timpul pandemiei, o escrocherie de proporții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ofițer DCCO: „Începând cu luna iulie 2020 și până în august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată formată din cetățeni români, au participat într-o schemă infracțională în scop fraudulos de obținere de beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de șomaj, administrate de Departamentul din California.”
Membrii grupării ar fi înregistrat peste Ocean documente false, inclusiv contracte de muncă antedatate, în numele a peste 200 de conaționali. În schimb, aceștia au primit ajutoare de șomaj destinate celor care și-au pierdut locurile de muncă din pricina crizei medicale. Fiecare beneficiar plătea însă mai departe grupării infracționale până la 1500 de dolari. Banii au fost cheltuiți pe mașini și bijuterii.
Ofițer DCCO: „Prejudiciul produs în dauna statului California este estimat la aproximativ 5 milioane 200 de mii de dolari americani.”
Ancheta FBI a debutat în primăvară, când liderii grupării - Sandu și Ghiocel din Vâlcea - au fost arestați la San Diego. Au fost prinși întâmplător, după ce inițial au fost acuzați că au furat de la nişte bătrâni. Potrivit FBI, Constantin Sandu a pledat vinovat și riscă până la 30 de ani de închisoare.
Până la pronunțarea sentinței, ițele afacerii au dus din nou spre România, de această dată în Teleorman şi Argeș.
Operațiunea pusă la cale de procurorii DIICOT, la cererea autorităților federale americane, a dus la capturarea unui membru important al grupării, un suspect pe care agenții FBI și-l doresc la San Diego, ca să dea socoteală. Este vorba despre nimeni altul decât fratele liderului grupării, care a fost arestat provizoriu. Pentru că americanii vor ca el să fie extrădat în Statele Unite ale Americii.
La percheziții, au fost găsite bunuri despre care există bănuiala că ar fi fost cumpărate din banii câştigaţi fraudulos peste Ocean. Este vorba despre o maşină de peste 100.000 de dolari, patru ceasuri foarte scumpe şi 300 de grame de bijuterii din aur. Vor fi vândute la licitație, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru acoperirea pagubei.