Sancțiunile acordate după ce unui bărbat i s-a spus la 112 să ducă el la spital un copil rănit
Dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa care i-a spus unui bărbat să ducă el un copil rănit la spital, pentru că nu sunt autospeciale disponibile, a fost sancţionat cu reducerea salariului cu zece procente, timp de trei luni.
Aceeaşi sancţiune a primit-o şi coordonatorul de tură din acel moment, transmite news.ro.
Reprezentanţii SAJ spun însă că bărbatul care preluase copilul era la patru kilometri de spital, iar cea mai apropiată ambulanţă era la circa 20 de kilometri distanţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa şi coordonatorul de tură care erau de serviciu în momentul în care un bărbat a sunat la 112 pentru a anunţa că un copil a fost rănit într-un accident rutier şi i s-a spus să ducă el copilul la spital pentru că nu sunt ambulanţe disponibile au fost sancţionaţi de Comisia de disciplină a instituţiei cu reducerea salariului cu zece procente, timp de trei luni.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, a fost convocată de urgenţă Comisia de dsciplină după ce în spaţiul public au apărut înregistrări în care unui bărbat care sună la 112 i se spune că nu există ambulanţă care să preia un copil rănit într-un accident rutier produs în zona Bolovani.
"Referitor la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către personalul aflat în acel moment in dispecerat, conducerea Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a convocat în regim de urgenţă comisia de disciplină, în vederea stabilirii modului de aplicare al procedurii de consiliere medicală. În urma analizei efectuate s-a stabilit că atât dispecerul care a preluat apelul, cât şi coordonatorul din acea tură nu au respectat procedura de consiliere medicală, ambii fiind sancţionaţi cu reţinerea a 10% din salariu pentru o perioadă de 3 luni", precizează sursa citată.
În comunicat, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa mai arată că cel care a sunat la 112 era şoferul care a preluat una dintre cele trei victime, respectiv pe copil, şi care se afla la doar patru kilometri de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Titu, iar ambulanţa disponibilă aflată cel mai aproape se afla la 20 de kilometri de locul accidentului.
"Apelul a fost efectuat de conducătorul auto care a preluat una dintre victime, respectiv minorul, pentru a fi transportată la spital, acesta aflându-se în momentul apelului la o distanţă de aproximativ 4 km de UPU Titu. Operatorul de serviciu al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a preluat apelul transmis de 112 şi l-a retransmis către toate echipajele din zonă, cea mai apropiată ambulanţă disponibilă fiind la aproximativ 20 km distanţă de locul accidentului - localitatea Bilciureşti, situaţie ce făcea imposibilă întâlnirea dintre ambulanţă şi autoturismul care transporta pacientul", se menţionează în comunicat.
SAJ Dâmboviţa precizează că, având în vedere această situaţie, dispeceratul a anunţat UPU Titu că urmează să sosească o urgenţă majoră, victima fiind un copil transportat de o maşină particulară, iar UPU Titu a solicitat elicopterul SMURD, prin dispeceratul 112, elicopter care nu era disponibil.
"Totodată, de la staţia centrală Târgovişte, la ora 12.15, a plecat către UPU Titu un echipaj de tip C cu medic, pentru a transfera pacientul către Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, acesta sosind la UPU Titu la ora 12.45. Pacientul a fost transportat si predat Spitalului Grigore Alexandrescu la orele 13.45. (...) Apelul a fost preluat la ora 12.07, iar echipajul cu medic pentru transportul pacientului de la Titu către Bucureşti a fost solicitat de UPU Titu la ora 12.15, de unde reiese că maşina particulară care transporta pacientul a ajuns la UPU Titu în aproximativ 4 minute, timp ce era imposibil de realizat de ambulanţele disponibile aflate în zonă, cea mai apropiată ambulanţă fiind la aproximativ 20 km de locul transmiterii apelului. Acest lucru reiese din fişa de urgenţă prespitalicească", precizează Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa.
Celelalte două victime rănite în acel accident rutier au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa de la locul producerii accidentului.
Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţau, marţi, că s-au autosesizat după ce a fost făcută publică o înregistrare audio-video privind modul de preluare şi gestionare a unui apel de urgenţă de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, în cazul unui copil rănit într-un accident rutier.
"Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat în această situaţie şi a solicitat conducerii Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa verificarea tuturor aspectelor referitoare la acest caz, precum şi raportarea tuturor informaţiilor verificate", arătau reprezentanţii DSU.
De asemenea, conducerea DSU a dispus măsuri pentru constituirea comisiei de disciplină la nivelul SAJ Dâmboviţa pentru evaluarea modului de preluare şi gestionare a apelului de către dispecerul de serviciu, urmând ca aspectele constatate să fie făcute publice.
Presa locală a relatat că un bărbat care a preluat un copil rănit într-un accident rutier produs la Bolovani, pentru a-l transporta spre spital, a sunat la 112 pentru a fi trimisă o ambulanţă cu care să se întâlnească, astfel încât copilului să i se acorde cât mai repede primul-ajutor. Pe înregistrarea publicată în presa locală se aude cum apelul este preluat abia după mai mult timp, iar la un moment dat bărbatului i se face legătura la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa. El spune unde a avut loc accidentul, că sunt mai multe victime şi că el l-a preluat pe copilul rănit cel mai grav, menţionând că acesta este inconştient şi plin de sânge. Bărbatul solicită să fie trimisă o ambulanţă, precizând exact locul unde se află pe traseul spre spital, pentru a se întâlni, iar medicii să preia copilul pentru a-l salva. Dispecerul de la Ambulanţă îi spune însă să ducă el copilul la spital întrucât nu există ambulanţe disponibile.
"Dispecer Ambulanţă: Deci dumneavoastră aţi preluat copilul şi vă îndreptaţi către..
Bărbat: Spre Titu.
Dispecer: Deci îl duceţi dumneavoastră la spital. (...)
Bărbat: (...) dar eu vroiam să-l preluaţi de pe drum. Sunt pe la Moara Nouă..
Dispecer: Sunteţi la Moara Nouă şi să vi-l preluăm de pe drum?
Bărbat: Păi eu aia mă gndeam, să-l salvăm.
Dispecer: Deci nu, încercaţi să ajungeţi la spital, să ştiţi că nu avem nicio ambulanţă disponibilă. Este conştient copilul?
Bărbat: Nu, nu este conştient, nu e nimic, şi e plin de sânge.
Dispecer: Nu este conştient şi e plin de sânge... Am înţeles şi sunteţi pe la Moara Nouă... deci încercaţi să ajungeţi cât de repede la spital la Titu", este o parte a dialogului purtat de bărbatul care a preluat copilul cu dispecerul de serviciu de la Ambulanţa Dâmboviţa.