Sancțiunile acordate după ce unui bărbat i s-a spus la 112 să ducă el la spital un copil rănit

Ultimul update: Miercuri 29 August 2018 19:25
Data publicarii: Miercuri 29 August 2018 19:16
Categorie: Actualitate
ambulanta

Dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa care i-a spus unui bărbat să ducă el un copil rănit la spital, pentru că nu sunt autospeciale disponibile, a fost sancţionat cu reducerea salariului cu zece procente, timp de trei luni.

Aceeaşi sancţiune a primit-o şi coordonatorul de tură din acel moment, transmite news.ro.

Reprezentanţii SAJ spun însă că bărbatul care preluase copilul era la patru kilometri de spital, iar cea mai apropiată ambulanţă era la circa 20 de kilometri distanţă.

Dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa şi coordonatorul de tură care erau de serviciu în momentul în care un bărbat a sunat la 112 pentru a anunţa că un copil a fost rănit într-un accident rutier şi i s-a spus să ducă el copilul la spital pentru că nu sunt ambulanţe disponibile au fost sancţionaţi de Comisia de disciplină a instituţiei cu reducerea salariului cu zece procente, timp de trei luni.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, a fost convocată de urgenţă Comisia de dsciplină după ce în spaţiul public au apărut înregistrări în care unui bărbat care sună la 112 i se spune că nu există ambulanţă care să preia un copil rănit într-un accident rutier produs în zona Bolovani.

"Referitor la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către personalul aflat în acel moment in dispecerat, conducerea Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a convocat în regim de urgenţă comisia de disciplină, în vederea stabilirii modului de aplicare al procedurii de consiliere medicală. În urma analizei efectuate s-a stabilit că atât dispecerul care a preluat apelul, cât şi coordonatorul din acea tură nu au respectat procedura de consiliere medicală, ambii fiind sancţionaţi cu reţinerea a 10% din salariu pentru o perioadă de 3 luni", precizează sursa citată.

În comunicat, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa mai arată că cel care a sunat la 112 era şoferul care a preluat una dintre cele trei victime, respectiv pe copil, şi care se afla la doar patru kilometri de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Titu, iar ambulanţa disponibilă aflată cel mai aproape se afla la 20 de kilometri de locul accidentului.

"Apelul a fost efectuat de conducătorul auto care a preluat una dintre victime, respectiv minorul, pentru a fi transportată la spital, acesta aflându-se în momentul apelului la o distanţă de aproximativ 4 km de UPU Titu. Operatorul de serviciu al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a preluat apelul transmis de 112 şi l-a retransmis către toate echipajele din zonă, cea mai apropiată ambulanţă disponibilă fiind la aproximativ 20 km distanţă de locul accidentului - localitatea Bilciureşti, situaţie ce făcea imposibilă întâlnirea dintre ambulanţă şi autoturismul care transporta pacientul", se menţionează în comunicat.

SAJ Dâmboviţa precizează că, având în vedere această situaţie, dispeceratul a anunţat UPU Titu că urmează să sosească o urgenţă majoră, victima fiind un copil transportat de o maşină particulară, iar UPU Titu a solicitat elicopterul SMURD, prin dispeceratul 112, elicopter care nu era disponibil.

"Totodată, de la staţia centrală Târgovişte, la ora 12.15, a plecat către UPU Titu un echipaj de tip C cu medic, pentru a transfera pacientul către Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, acesta sosind la UPU Titu la ora 12.45. Pacientul a fost transportat si predat Spitalului Grigore Alexandrescu la orele 13.45. (...) Apelul a fost preluat la ora 12.07, iar echipajul cu medic pentru transportul pacientului de la Titu către Bucureşti a fost solicitat de UPU Titu la ora 12.15, de unde reiese că maşina particulară care transporta pacientul a ajuns la UPU Titu în aproximativ 4 minute, timp ce era imposibil de realizat de ambulanţele disponibile aflate în zonă, cea mai apropiată ambulanţă fiind la aproximativ 20 km de locul transmiterii apelului. Acest lucru reiese din fişa de urgenţă prespitalicească", precizează Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa.

Celelalte două victime rănite în acel accident rutier au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa de la locul producerii accidentului.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţau, marţi, că s-au autosesizat după ce a fost făcută publică o înregistrare audio-video privind modul de preluare şi gestionare a unui apel de urgenţă de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, în cazul unui copil rănit într-un accident rutier.

"Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat în această situaţie şi a solicitat conducerii Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa verificarea tuturor aspectelor referitoare la acest caz, precum şi raportarea tuturor informaţiilor verificate", arătau reprezentanţii DSU.

De asemenea, conducerea DSU a dispus măsuri pentru constituirea comisiei de disciplină la nivelul SAJ Dâmboviţa pentru evaluarea modului de preluare şi gestionare a apelului de către dispecerul de serviciu, urmând ca aspectele constatate să fie făcute publice.

Presa locală a relatat că un bărbat care a preluat un copil rănit într-un accident rutier produs la Bolovani, pentru a-l transporta spre spital, a sunat la 112 pentru a fi trimisă o ambulanţă cu care să se întâlnească, astfel încât copilului să i se acorde cât mai repede primul-ajutor. Pe înregistrarea publicată în presa locală se aude cum apelul este preluat abia după mai mult timp, iar la un moment dat bărbatului i se face legătura la Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa. El spune unde a avut loc accidentul, că sunt mai multe victime şi că el l-a preluat pe copilul rănit cel mai grav, menţionând că acesta este inconştient şi plin de sânge. Bărbatul solicită să fie trimisă o ambulanţă, precizând exact locul unde se află pe traseul spre spital, pentru a se întâlni, iar medicii să preia copilul pentru a-l salva. Dispecerul de la Ambulanţă îi spune însă să ducă el copilul la spital întrucât nu există ambulanţe disponibile.

"Dispecer Ambulanţă: Deci dumneavoastră aţi preluat copilul şi vă îndreptaţi către..

Bărbat: Spre Titu.

Dispecer: Deci îl duceţi dumneavoastră la spital. (...)

Bărbat: (...) dar eu vroiam să-l preluaţi de pe drum. Sunt pe la Moara Nouă..

Dispecer: Sunteţi la Moara Nouă şi să vi-l preluăm de pe drum?

Bărbat: Păi eu aia mă gndeam, să-l salvăm.

Dispecer: Deci nu, încercaţi să ajungeţi la spital, să ştiţi că nu avem nicio ambulanţă disponibilă. Este conştient copilul?

Bărbat: Nu, nu este conştient, nu e nimic, şi e plin de sânge.

Dispecer: Nu este conştient şi e plin de sânge... Am înţeles şi sunteţi pe la Moara Nouă... deci încercaţi să ajungeţi cât de repede la spital la Titu", este o parte a dialogului purtat de bărbatul care a preluat copilul cu dispecerul de serviciu de la Ambulanţa Dâmboviţa.

ambulanta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Discuție halucinantă la 112. Ce i s-a spus unui bărbat care a preluat un copil rănit într-un accident
Discuție halucinantă la 112. Ce i s-a spus unui bărbat care a preluat un copil rănit într-un accident
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
vulcanizare
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări
Băiețel de 3 ani, dat în urmărire națională. Cine l-a luat de acasă
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
foto craciun
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut