Salvatorii de la SMURD Brașov au acum propriul elicopter pentru intervenții în zonele montane și greu accesibile
Salvatorii de la SMURD Brașov au acum propriul elicopter pentru intervenții în zonele montane, greu accesibile. Elicopterul va acoperi urgențele pe o suprafață de aproximativ 25.000 de kilometri pătrați.
Cu ajutorul troliului, echipajul medical poate salva victimele chiar și acolo unde aeronava nu are posibilitatea să aterizeze. Până acum, cei de la SMURD Brașov erau nevoiți să ceară ajutorul colegilor de la Târgu Mureș, ceea ce întârzia timpul de reacție cu zeci de minute.
Punctul de salvare aeriană din Brașov, al zecelea din țară, a fost deschis, miercuri. De acum, membrii echipajului vor putea ajunge mai repede la victimele din munți.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Radu Jitariu, pilot: „Este gata să decoleze între două și șapte minute în funcție de condițiile meteo”.
Alin Costea, pilot: „Se va reduce timpul de răspuns în cadrul misiunilor primare și va crește numărul misiunilor secundare de transfer între unitățile intraspitalicești”.
Până acum, pentru misiunile de salvare pe munte era chemat elicopterul de la SMURD Târgu Mureș.
Cătălin Paul Dache, inspector general al IGAV: „Elicopterul de la Târgu Mureș numai până la Brașov face aproximativ 40 de minute, probabil până la locul intervenției ar fi fost un zbor de 40-50 de minute”.
Elicopterul de la SMURD Brașov a fost achiziționat cu bani europeni. Este dotat cu un troliu, așa că se poate ajunge la victimele identificate inițial de salvamontiști chiar dacă aeronava nu poate ateriza.
Ciprian Lolu, salvator montan: „Această localizare se face cu în general direct cu salvatorul montan. Acest salvator montan este lăsat la victimă, deci prin trolare, asigură zona, asigură absolut tot”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „O să vedem că impactul este reducerea timpului de interveție nu numai aici și la elicoptere învecinate care vor colabora cu el, respectiv Mureș, București, Craiova”.
În acest moment, în țară sunt zece puncte de salvare aeriană. Pe lângă acesta, din Brașov, doar cel din Caransebeș este specific intervențiilor în zona montană. Cele nouă puncte aeromedicale din țară au avut anul acesta aproape 4.700 de misiuni. În prima jumătate a anului viitor va fi înființat un al punct de operare, la Câmpulung Moldovenesc.