Salvamarii sunt în alertă. Un bărbat și o adolescentă au fost aduși la mal în ultima clipă, în Jupiter
Odată cu înmulțirea turiștilor la mare a crescut și numărul salvărilor la limită. Sâmbătă, în Jupiter, un bărbat și o adolescentă au fost aduși la mal în ultima clipă, sleiți de puteri, după ce au fost trași de curenți în larg.
Vântul a suflat cu putere, iar valurile au atins și doi metri înălțime. În toate stațiunile a fost arborat steagul galben, care ar fi trebuit să îi țină departe pe amatori, dar mulți nu luat în seamă avertismentele.
În imaginile surprinse se vede cum salvamarii din Jupiter încearcă să aducă la mal un bărbat care ajunsese în larg și, din cauza curenților puternici, nu mai putea reveni pe plajă. Unul dintre salvatori era cu caiacul, iar altul îl ajuta pe cel aflat la anaghie să se țină de o placă. În aceeași situație s-a aflat și o adolescentă.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Vlăduț Oprică, salvamar: „Au fost trași în spatele digului. Nu am reușit să venim cu ei înapoi pe aceeași plajă. Adultul era o persoană foarte masivă, nu am reușit să înot foarte bine cu el, a trebuit să îl scot printre stabilopozi și a fost destul de periculos.”
Bărbatul nu a vrut să meargă la spital, dar tânăra a fost transportată la o unitate medicală din zonă, pentru investigații amănunțite.
Niciunul dintre cei doi nu a ținut cont de steagul galben arborat de salvamari pe plajă, care le interzice amatorilor și copiilor să se avânte în valuri. Alerta a fost valabilă pentru toate stațiunile. În sud, chiar urma să fie afișat steagul roșu, dar vântul s-a potolit după-amiază. Și cu toate acestea au fost destui cei care și-au pus viața în pericol.
Alexandru Mitran, salvamar: „Le spunem de foarte multe ori, stau cinci minute, după care intră la loc. Plaja este foarte mare, avem o zonă foarte lungă și turiștii sunt foarte, foarte dificili.”
Pentru mulți turiști, geamandura este doar un nivel pe care îl depășesc, nicidecum un semn că după ea este periculos.
Turist: „Curenții puternici, nu prea e de stat în larg.”
Reporter: Nu ți-a fost frică să intri?
Turist: „Nu.”
Reporter: Știi să înoti bine?
Turist: „Nu, cât de cât. Cât să nu mor.”
Turist: „Dacă te duci în larg, te cam trage apa. Adică nu poți să fii sigur pe tine.”
Nicu Serafim, șeful salvamarilor din Costinești: „A fost o zi agitată, a fost furtună pe mare. Dimineață am avut două intervenții, am salvat o persoană care se urcase pe o limbă de nisip și a aruncat-o curentul într-o groapă.”
Duminică, vremea se anunță liniștită, dar oricând situația se poate schimba, astfel că salvamarii le atrag atenția turiștilor să respecte avertismentele și să le asculte indicațiile.