Salariul specificat în anunțul de angajare ar putea deveni obligatoriu. Topul domeniilor bine plătite
Sunt angajatori români care oferă salarii din ce în ce mai bune și chiar le comunică atunci când dau anunțuri de angajare. Speră că astfel vor atrage cât mai mulți doritori.
Medicina, serviciile de înfrumusețare, horeca și tehnicienii pot lua în plus la leafă cel puțin 10 procente.
De la începutul anului, deși curg ofertele cu locuri de muncă, salariații buni sunt tot mai greu de găsit și de convins. Că să nu rămână descoperite, companiile cu deficit mare de personal oferă mai mulți bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primesc salarii mai bune decât anul trecut cei care s-au angajat în domenii precum serviciile de înfrumusețare. Vedem o creștere și pentru cei din medicină, pentru tehnicieni și armată, unde salariile au crescut peste 13%. La polul opus, cu salarii mai mici, sunt angajații din management, marketing ori contabilitate.
IT-ul și medicina, cele mai bine plătite domenii
Anul acesta, în topul celor mai bine plătite domenii sunt IT-ul și medicina, cu salarii nete de peste 1.650 de euro lunar.
Media este ridicată însă și de numărul mare de oferte din străinătate. Sunt plătiți cu peste 1.100 de euro și inginerii ori tehnicienii, specializări în care se găsește greu personal calificat.
Tot ca să îi atragă pe candidați, firmele au început să afișeze salariile încă din anunțul de angajare.
Ionuț Bumbu, manager: „Procesul ăsta de recrutare, în ultimii doi ani, a devenit din ce în ce mai greu. Dacă acum doi ani printr-un anunț postat reușeam să ocupăm postul, acum avem nevoie de mai multe postări. De când am postat cu salariul avem o creștere de 30-40% a numărului de candidați.”
În ultima jumătate de an, un anunț din cinci a avut salariul afișat, potrivit unei platforme de recrutare.
Alexandra Colceru, specialist în comunicare: „Job-urile cu salariul afișat primesc cu 36% mai multe aplicări față de job-urile fără salariu afișat. Atunci când afișăm salariile, candidatul care vine știe de la început care este marja salarială cu care va fi remunerat.”
Leo Rizoiu, specialist HR: „Nu mai ajungem în etape finale de ofertare și candidatul să ne refuze oferta. Mai este un avantaj. Claritatea contextului. Înțelegem foarte bine rolul, atribuțiile, pachetul salarial și beneficiile extrasalariale.”
Angajatorii ar putea fi obligați să aibă la vedere grila de salarizare
În viitor este posibil ca toți angajatorii să fie obligați să aibă la vedere grila de salarizare, după cum cer comisarii europeni.
Citește și Top licee din Craiova după repartizarea computerizată din 2022
Dragoș Păslaru, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European: „Cerința este pe de o parte, companiile să raporteze dacă există aceste diferențe salariale, să vină cu un plan de remediere a acestor diferențe, și în același timp să poată indica care sunt în mare aceste grile, intervale salariale.”
Directiva ar putea fi adoptată chiar la finalul acestui an.