Salamul de Sibiu va primi o "Zi Naţională". Românii mânăncă însă doar 4 felii pe an
Chiar dacă suntem mari mâncători de mezeluri, preferăm produsele ieftine, iar celebrul salam de Sibiu, rămâne o delicatesă.
Explicaţia este simplă: e prea scump pentru cei mai mulţi dintre români, care îşi permit, doar patru felii pe an. Producătorii care au obţinut indicaţia geografică protejată de la Uniunea Europeană încearcă să schimbe situaţia. Între timp, au succes în Italia şi Spania. Şi, că o curiozitate, de anul acesta, 1 noiembrie devine ziua naţională a salamului de Sibiu.
Istoria salamului de Sibiu începe în 1910, când un italian pe ume Filippo Dozzi a început să producă, la Sinaia, acest salam crud uscat. La început se vindea sub denumirea de "salam de iarnă", iar pe stampila de export era inscripţionată "vama sibiu" întrucât acesta era punctul de ieşire spre imperiul Austro-Ungar.
Foto: Filippo Dozzi, primul producător de salam de Sibiu (salam de iarnă)
Pe la 1930 o bucată avea peste zece kilograme, iar în perioada comunismului erau vestite salamurile de aproape un kilogram.
În zilele noastre, salamul de Sibiu este certificat cu indicaţie geografică protejată. Asta înseamnă că poate fi produs doar în România de către cei care fac parte dintr-o asociaţie.
Foto: Indicaţiile geografice protejate de Uniunea Europeană
Radu Timiș: "Apăreau situaţii hilare, salam de Sibiu produs în Ungaria. Faptul că am protejat acest produs înseamnă mult pentru că îl fabricam noi cu valoare românească, producţie şi forţa de muncă românească. În America se face salam de Sibiu, dar dacă nu este în Uniunea Europeană care are reguli şi le protejează, nu putem să le spunem americanilor că de ce fac salam de Sibiu.''
Carmen Gavrilescu: Președintele Asociației Producătorilor de salam de Sibiu: "Primul lucru pe care am putut noi să îl facem este acela de a bloca orice apariţie a unui produs contrafăcut. Doar cei șase producători pot face acest salam de Sibiu. Am adus istoria, calitatea unui produs de 130 de ani".
Foto: Ingrediente salam de Sibiu
Trist este că românii mănâncă, în medie, doar patru felii de salam de Sibiu pe an, cu toate că este unul dintre cele mai vechi şi mai faimoase produse ale noastre. E drept şi ca un kilogram costa între 70 şi 85 de lei.
Între timp, îi prind gustul străinii.
Reprezentant ministerul agriculturii din Finlanda: "L-am gustat de două ori. Este excelent. Cred că e cel mai bun salam pe care l-am gustat. Cu siguranță s-ar vinde bine în Finlanda."
Angelica Smil Babautanu, membru Asociația producătorilor de salam de Sibiu: "Toți încercăm să punctăm acel gust bun, care este mai mult în amintirea generaţiei mele decât a dumneavoastră."
Ca să promovăm salamul de Sibiu, Uniunea Europeană ne oferă un milion şi jumătate de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, producatori, retete, salam de Sibiu,
Dată publicare:
31-10-2018 18:51