S-a încheiat recensământul berzelor din România. Constanţa, Braşov şi Tulcea, în topul orașelor cu cele mai multe cuiburi
S-a încheiat recensământul berzelor din România. Ornitologii au apelat şi la cetăţeni ca să afle câte sunt și unde se cuibăresc, cu ajutorul unei aplicaţii.
În total, există 5.410 exemplare, mai multe decât anul trecut. Dacă le cunosc numărul şi identifică în ce zone se află, specialiştii ştiu mai bine şi cum să le protejeze.
S-a încheiat recensământul berzelor din România
Numărul berzelor, specie protejată prin lege, s-a stabilizat în ultimele decenii. Ca să afle exact câte exemplare sunt în prezent, specialiștii de la Societatea Ornitologică Română au strâns date cu ajutorul aplicației „Uite barza”, descărcată până acum de peste 10.000 de oameni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Andreea Oprea, responsabil comunicare SOR: „A fost gândit ca un proiect de Citizen Science, în care să implicăm şi oamenii pentru că ştim că barza albă este foarte prietenoasă, își face cuiburile în satele şi oraşele noastre şi e uşor de recunoscut”.
Potrivit Societății Ornitologice Române, utilizatorii aplicaţiei au scanat cu telefoanele 1.358 de cuiburi, 300 dintre ele cuiburi noi. Cele mai multe se află, însă pe stâlpii de electricitate, iar pe 515 din ele au fost montate bare metalice, pentru a le înălţa.
Andreea Oprea, responsabil comunicare SOR: „Poți să sesizezi un incident, un cuib care pune în pericol viața berzelor. Poţi sesiza dacă ai găsit o barză moartă sau electrocutată. Datele strânse în aplicaţie se duc la toţi distribuitorii de energie electrică din ţară. Acolo unde un cuib apasă tare pe fire, folosim nişte bare metalice să înălţăm cuibul”.
Constanţa, Braşov şi Tulcea, în topul orașelor cu cele mai multe cuiburi
Biologii spun că barza albă este o specie monogamă, adică se împerechează pe viaţă, și se întoarce în fiecare an în acelaşi cuib.
Dr. Alexandru Strugariu, biolog: „Berzele se hrănesc cu absolut orice, pot înghiţi şi ceea ce este viu. De la insecte şi pană la mamifere mici, inclusiv la șerpi veninoşi. Are un rol foarte important în a regla populaţiile multor specii în ecosistem”.
Anul acesta, în topul județelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză, se află Constanţa, Braşov şi Tulcea.