Zeci de berze care nu au reușit să migreze spre țările calde, îngrijite de voluntarii din Botoșani
După o toamnă secetoasă și o iarnă rece, zeci de berze, care nu au reușit să migreze spre țările calde, au devenit victime ale naturii, dar și ale omului.
Pentru că au suferit diverse accidente, înaripatele au fost îngrijite de o mână de voluntari din Botoșani. Acum, că vremea permite și păsările și-au revenit, sunt eliberate în natură, rând pe rând, dar sunt urmărite îndeaproape de specialiști, care vor să se asigure că se adaptează ușor.
Din toamna anului trecut, 30 de berze albe au fost îngrijite de medicii veterinari de la o clinică din municipiul Botoșani. Puii nu au reușit să zboare, odată cu stolul, în țările calde. Cei mai mulți au fost găsiți cu răni adânci, pe câmpurile din preajma orașului. Două dintre înaripate au fost eliberate recent în habitatul lor natural, pe o pajiște, în preajma unui pârâu.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Daniel Bejinariu, medic veterinar: „Anul trecut a fost un an secetos și foarte mulți pui au pierdut migrația. De obicei, puiul cel mai mic nu a ajuns să fie dezvoltat și nu poate pleca cu părinții și frații în migrație. Și atunci, mulți, de foame, au ajuns în grija noastră."
Pe lângă tratamentul medicamentos, berzele albe au primit și mâncare.
Daniel Bejinariu, medic veterinar: „Aceste exemplare sunt hrănite fără a beneficia, foarte mult, de contactul uman. Ele trebuie să știe că hrana nu vine de la om, ci trebuie să o procure, așa cum o făceau anterior evenimentelor suferite.”
Berzele nu trăiesc mai mult de 15 ani și, de regulă, depun cel mult 4 ouă.
Carmen Gache, biolog: „Pasările de talie mare, cum sunt berzele, pot rezista câteva zile fără să mănânce. Ele știu să își poarte foarte bine de grijă. Sunt strict carnivore."
Berzele nu staționează mai mult de 2-3 zile în același loc, spun specialiștii.