Rușii s-au ascuns în pădurile din jurul Kievului și așteaptă momentul optim să atace. Ucrainenii îi așteaptă pregătiți

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată de la începutul invaziei din Ucraina, bombele rusești au căzut la Dnipro și în două orașe, din partea de vest a țării. Iar la Mariupol, au murit 1580 de oameni, ca urmare a bombardamentelor înverșunate și asediului de 12 zile.

Potrivit unui înalt oficial de la Washington, rușii s-au apropiat și mai mult de Kiev și s-ar afla la 15 kilometri de centrul capitalei țării vecine. Dar armata ucraineană le provoacă în continuare pierderi semnificative. Iar oficialii occidentali confirmă moartea unui al treilea general rus de rang înalt pe frontul din Ucraina. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Distrugeri, morţi şi răniţi. Oraşul Dnipro, din partea centrală a Ucrainei, a fost bombardat pentru prima dată vineri, de la începutul invaziei ruse. Rachetele au căzut lângă o grădiniţă, un bloc de apartamente şi o fabrică de încălţăminte.

La fel ca Dnipro, alte două oraşe situate, însă, mult mai spre vest, la 80 de kilometri de graniţa cu Polonia, au fost atacate astăzi pentru prima dată.

Oleksii Reznikov, ministrul apărării din Ucraina: „Numărul civililor ucraineni ucişi de invadatorii ruşi îl depăşeşte pe cel al militarilor căzuţi în luptele pentru apărare. Vreau să audă asta nu doar ucrainenii, ci lumea întreagă. Kremlinul bombardează şcoli, clinici şi spitale cu maternităţi. Moscova nu protejează pe nimeni... Distruge!”

Citește și
macron
Macron: Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" de războiul din Ucraina
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Criza umanitară se adâncește la Mariupol. Ajutorul umanitar nu a reușit să ajungă în orașul asediat pentru a șasea zi la rând, spunea primarul Vadym Boychenko. Evacuarea civililor a eșuat din cauza bombardamentelor necontenite.

Vineri au fost noi încercări pentru a le permite oamenilor să plece din localitățile din jurul Kievului, dar și din alte regiuni, să fugă din calea războiului, prin coridoare umanitare.

Cam jumătate din populaţia Kievului s-a refugiat până acum, potrivit primarului Klitchko. Dar, de multe ori, bombardamentele şi luptele au continuat în timpul evacuărilor.

„Periculos... Erau lupte în zona noastră, unde sunt blocurile din Parcul Central, pe străzile Pushkinska şi Lermontov. Au fost lupte înverşunate, cred că vreo 20 de case au fost distruse şi incendiate acolo. Acolo, în direcţia aceea, este o coloană mecanizată. La intersecţia dintre străzile Universitatea şi Kyivska, unde s-au oprit, este o grădiniţă. Chiar acolo s-au oprit” mărturisesc localnicii.

Rachetele şi obuzele de artilerie au lovit de-a valma în localităţile satelit de lângă Kiev.

Alex Crawford, corespondent Sky News în Ucraina: „Se aud în mod constant tiruri de artilerie şi bombardamente. Puteţi vedea cât de devastatoare au fost unele atacuri. După cum ne-au spus oamenii care mai locuiesc aici, ruşii sunt la câţiva kilometri depărtare, iar bubuiturile războiului se aud fără încetare."

Cei care nu pot, sau nu vor să plece, trăiesc în pivniţe şi adăposturi sub bombardamentele şi sunetele înfricoşătoare ale războiului care se aud deasupra.

„Aşteptăm victoria. Să mai avem parte şi de lucruri bune.... Şi încercăm să nu plângem. Este o crimă ce fac ruşii aici. Putin trebuie pedepsit pentru asta” spun două femei ucrainene.

Cîțiva soldaţi ucraineni au fost răniţi pe linia unui front care se apropie tot mai mult de Kiev. Aşa arată un spital de război, cu medici, asistenţi medicali şi voluntari, care fac imposibilul ca să salveze viaţa soldaţilor şi civililor răniţi în bombardamente şi tiruri de arme.

Medic: „Este al treilea război mondial. Ar putea fi oprit aici, sau ar putea escalada în mai rău. Vă rugăm, ajutaţi-ne să oprim acest război!"

Şi spitalul din Harkov s-a umplut – cu localnici răniţi în explozii sau de la schije, după ce al doilea oraş ca mărime din Ucraina a fost bombardat cu înverşunare.

„A fost unda de şoc de la o explozie din apropiere. Pereţii s-au surpat şi geamurile s-au făcut ţăndări, în dormitor, şi în bucătărie” povestește un locuitor al zonei.

Spitalale sunt locuri care ar trebui protejate de legile războiului, dar nimeni de aici nu crede că ruşii le vor respecta. Însă aceşti oameni arată o extraordinară putere şi rezistenţă.

„Nu ne este greu să luptăm să ne apărăm pământurile. Şi vom continua s-o facem. Slavă Ucrainei! Armata noastră va câştiga!”

Noi imagini din satelit arată că marele convoi de vehicule militare rusești, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în localitățile din jur și prin păduri.

Dar forţele ucrainene încearcă să le ţină piept invadatorilor.

Soldaţii ucraineni vânează de câte ori pot blindatele ruseşti şi, de multe ori, armele anti-tanc primite din Occident îşi arată eficiența.

Putin a primit asigurări că totul decurge conform planului

Între timp, Vladimir Putin a discutat, în Consiliul de Securitate al Rusiei, „operaţiunea militară specială", aşa cum o numeşte. Totul decurge conform planului, l-a asigurat ministrul apărării Serghei Șoigu. Care i-a mai spus comandantului suprem că 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu sunt gata să vină să lupte în Donbas.

Vladimir Putin: „În privința armelor, mai ales cele de fabricație occidentală capturate de armata rusă, desigur, susțin transferarea acestora la unitățile care luptă în Luhansk și Donetsk.”

Şi Putin pregăteşte un răspuns pentru consolidarea flancului estic al NATO, probabil prin trimiterea de trupe în apropierea graniţelor ruse cu ţările care fac parte din Alianţa Nord-atlantică.

Vladimir Putin: „În privința întăririi granițelor de vest ale Federației Ruse, în contextul pașilor făcuți de țările NATO, ca să spun așa, răspunsul nostru necesită considerații separate. Vă cer să pregătiți un raport separat și să-l prezentați. Pe baza rezultatelor discuției, vom adopta o decizie relevantă în viitorul apropiat.”

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Criza hârtiei pentru ambalaje și cărți se adâncește. Tipografiile și fabricile de profil, în pericol
Criza hârtiei pentru ambalaje și cărți se adâncește. Tipografiile și fabricile de profil, în pericol

Criza hârtiei pentru ambalaje și cărți ia amploare și pune în pericol tipografiile și fabricile de profil. Materia primă se găsește tot mai greu și este mai scumpă, după ce furnizorii din Rusia au fost eliminați de pe piața europeană.

Macron: Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar
Macron: Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" de războiul din Ucraina

Europa şi Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, avertizează Emmanuel Macron, relateză AFP, citată de Agerpres.

 

Sondaj: Majoritatea ucrainenilor cred în victoria țării lor împotriva Rusiei
Sondaj: Majoritatea ucrainenilor cred în victoria țării lor împotriva Rusiei

O foarte largă majoritate a ucrainenilor cred în victoria ţării lor împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat la începutul săptămânii de institutul ucrainean Rating, informează vineri AFP.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.