Rusii de la Gazprom au redus livrarile de gaze pentru Romania cu 30%. Reactia Guvernului
Compania rusa Gazprom a diminuat pe neasteptate livrarile de gaze cu 30% fata de cantitatea din contract si asta exact inaintea gerului naprasnic care va lovi Romania.
Temperaturile scazute reduc puternic presiunea din reteaua nationala si, in astfel de momente, importurile devin esentiale pentru a mentine sistemul in functiune.
Andrei Gerea, ministrul Energiei: "Nu exista probleme la nivelul consumatorilor. Astazi Romania consuma 48 de milioane de metri cubi, iar importurile efective sunt 3 milioane si 190 de mii. Aceasta reducere de 30 la suta nu ne afecteaza."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probleme apar insa atunci cand temperaturile coboara spre minus 20 de grade, pentru ca atunci va scadea si presiunea din reteaua nationala de transport a gazelor, inclusiv a celor extrase din tara. In astfel de conditii, gazele rusesti sunt esentiale pentru a mentine sub presiune conductele din sud-estul tarii.
Rusii nu au insa neaparat nevoie de scuza frigului atunci cand micsoreaza debitul gazelor. Anul acesta, prima reducere a livrarilor de gaze de catre Gazprom a avut loc pe 12 septembrie, cu 5 la suta, iar a doua zi cu 9 la suta, totul pe fondul crizei din Ucraina. De atunci rusii s-au jucat tot timpul cu robinetul.
Andrei Gerea, ministrul Energiei: "Aceasta reducere de 30 la suta - ea a devenit as putea spune o obisnunta in ultimele luni, ca a fost vorba de 5% ca a fost vorba de 15, de 25 - nici celelalte reduceri nu au fost anuntate."
Romania are totusi in depozitele subterane aproape 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decat toata cantitatea importata din Rusia intr-un an integ. Doar ca din aceste depozite nu se poate extrage zilnic decat o cantitate limitata.