Rusii de la Gazprom au redus livrarile de gaze pentru Romania cu 30%. Reactia Guvernului

Ultimul update: Joi 01 Ianuarie 2015 09:40
Data publicarii: Luni 29 Decembrie 2014 15:34
Categorie: Actualitate

Compania rusa Gazprom a diminuat pe neasteptate livrarile de gaze cu 30% fata de cantitatea din contract si asta exact inaintea gerului naprasnic care va lovi Romania.

Temperaturile scazute reduc puternic presiunea din reteaua nationala si, in astfel de momente, importurile devin esentiale pentru a mentine sistemul in functiune.

Andrei Gerea, ministrul Energiei: "Nu exista probleme la nivelul consumatorilor. Astazi Romania consuma 48 de milioane de metri cubi, iar importurile efective sunt 3 milioane si 190 de mii. Aceasta reducere de 30 la suta nu ne afecteaza."

Probleme apar insa atunci cand temperaturile coboara spre minus 20 de grade, pentru ca atunci va scadea si presiunea din reteaua nationala de transport a gazelor, inclusiv a celor extrase din tara. In astfel de conditii, gazele rusesti sunt esentiale pentru a mentine sub presiune conductele din sud-estul tarii.

Rusii nu au insa neaparat nevoie de scuza frigului atunci cand micsoreaza debitul gazelor. Anul acesta, prima reducere a livrarilor de gaze de catre Gazprom a avut loc pe 12 septembrie, cu 5 la suta, iar a doua zi cu 9 la suta, totul pe fondul crizei din Ucraina. De atunci rusii s-au jucat tot timpul cu robinetul.

Andrei Gerea, ministrul Energiei: "Aceasta reducere de 30 la suta - ea a devenit as putea spune o obisnunta in ultimele luni, ca a fost vorba de 5% ca a fost vorba de 15, de 25 - nici celelalte reduceri nu au fost anuntate."

Romania are totusi in depozitele subterane aproape 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decat toata cantitatea importata din Rusia intr-un an integ. Doar ca din aceste depozite nu se poate extrage zilnic decat o cantitate limitata.

Dupa avertismentul Moscovei, Ucraina a platit transa de 1,65 de miliarde de dolari catre Gazprom pentru livrarea de gaze
Dupa avertismentul Moscovei, Ucraina a platit transa de 1,65 de miliarde de dolari catre Gazprom pentru livrarea de gaze
VIDEO PROTVPLUS.RO
fantana
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
CSAT se reuneşte. Plan de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber