Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi
Agerpres

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii, potrivit News.ro.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele

Citește și
pelerinaj sumuleu ciuc
Peste 100.000 de oameni la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Cuvântul Rusalii provine din latinescul "rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşani merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

 

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează "Jocul Căluşarilor”. Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Superstiţii de Rusalii

 

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice - umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.

Rusaliile, zile libere în România şi în alte ţări


Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Vreme perfectă și prețuri de extra-sezon. Singura nemulțumire a turiștilor de pe litoral
Vreme perfectă și prețuri de extra-sezon. Singura nemulțumire a turiștilor de pe litoral

Vacanţa de Rusalii a umplut, în acest weekend, plajele de la Marea Neagră, iar pe litoral cu greu mai găseşti o cameră liberă.

Peste 100.000 de oameni la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc
Peste 100.000 de oameni la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

Peste 100.000 de oameni s-au strâns și în acest weekend pe Dealul de la Șumuleu Ciuc, în Harghita, la pelerinajul de Rusaliile catolice.

Mii de pelerini din Ungaria, primiți cu daruri în gara din Târgu Mureș: „Multă dragoste”
Mii de pelerini din Ungaria, primiți cu daruri în gara din Târgu Mureș: „Multă dragoste”

Șumuleu Ciuc se pregăteşte intens pentru un nou pelerinaj, la doar o săptămână de la vizita Papei Francisc.

Papa va vizita biserica unde statuia Fecioarei Maria ar fi vindecat sute de oameni
Papa va vizita biserica unde statuia Fecioarei Maria ar fi vindecat sute de oameni

Papa Francisc va ajunge sâmbătă la Şumuleu, un mic cartier din Miercurea Ciuc. Locul are o importanţă religioasă aparte. Aici se află Bazilica Sfânta Maria, unde există o statuie a Sfintei Fecioare despre care credincioşii spun că este făcătoare de minuni

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.