Delta Dunarii, promovata printr-un "sat traditional" cu mobila din PAL, aplice moderne si ferestre care se desprind
PROBLEME IN PARADIS, partea I. Delta Dunarii ar trebui sa fie o adevarata mana cereasca pentru turismul romanesc. Din pacate, nu este asa. Si turistul dar si cel care face turism trebuie sa invete sa protejeze acest loc.
Asa arata paradisul. Culori multe, de toate felurile, canale intortocheate si lacuri ascunse intre adevarate paduri de stuf, pasari si animale care zburda in voie, o comoara a naturii la care Dunarea lucreaza de cand se stie si creaza un muzeu viu al bidiversitatii cu zeci de ecosisteme, sute de pasari si peste o mie de specii de plante care se ridica din pamant si apa. Delta Dunarii este unica delta din lume declarata rezervatie a biosferei. Aici, in 25 de asezari traiesc peste 13.000 de oameni. Pe cat de frumos e acest loc pe atat de mari sunt problemele. Oamenii sunt izolati intre ape fara locuri de munca, fondurile europene au fost ratate sau aruncate in investititii fara rost, transportul pe Dunare e un haos, pescuitul haotic ne lasa fara peste, turismul se face dupa ureche, tinerii n-au niciun viitor, sate intregi nu au apa potabila si lista cu probleme e nesfarsita.
Tulcea este poarta de intrare in Delta Dunarii. Orice excursie in delta ar trebui sa porneasca din acest loc si bineinteles de la centrul de informare turistica. Din pacate este vineri, ora 8 si jumatate iar programul este de luni pana vineri de la 8 la 16. Din motive obiective acest birou poate fi uneori inchis, scrie pe usa.
Este vineri seara. Inceput de week end. Din Bucuresti pana in Tulcea faci 4 ore. Pe timpul verii, vapoarele pleaca o singura data pe zi spre Delta. La ora 13. Cine ajunge mai tarziu e la mana particularilor care iti cer bani cat pentru un concediu ca sa te duca in Delta: chiar si 1.000 de lei.
Faleza din Tulcea pare incremenita in timp, intr-o atmosfera dezolanta. De zeci de ani aici nu s-a mai facut nimic. Astfaltul e peticit, plin de gropi, si peste tot vezi cladiri parasite si blocuri gri. Un rezultat al incompetentei si nepasarii celor care au condus si conduc acest loc.
Horia Teodorescu, presedinte CJ Tulcea: “Nu ca arata rau. Arata groaznic. Mi s-au pus sume la dispozitie, sume pentru reabiliatare.”
Horia Teodorescu este la al doilea mandat in fruntea consiliului Judetean Tulcea. Spune ca a refuzat bani de la guvern pentru refacerea acestui loc. Vrea sa-i ia din fonduri europene dar pana acum nu a reusit pentru ca faleza are mai multi stapan: Primaria, Consiliul Judetean si APDMP Galati.
Trei autoritati ale statului sunt stapane pe faleza. In 26 de ani n-au reusit sa stea la aceeasi masa si schimbe fata acestui loc. Totul se invarte in jurul banilor. Zona portuara aduce bani multi dar sunt incasati de Administratia porturilor, Galati, stapana pe o fasie de faleza.
Constantin Hogea este primarul Tulcei: “Investitiile pe care apdm galati le-a facut in ultimii ani sunt aproape de zero in conditiile in care aceasta institutie incaseaza miliarde de lei in fiecare ani de pe taxele portuare pentru ca ei sunt administratorii cheiului. E o poveste trista”, spune Hogea.
Directorul Administratiei Porturilor Maritime Galati, Luigi Marius Ciubrei, se arata surprins. “Sincer va spun nu numai ca m-a bulversat atitudinea aceasta dar simt si o amaraciune pentru ca dansii declara prin tot felul de articole ca APDMP nu se ocupa de zona tulcea si nu investeste si in momentul in care vrei sa investesti ti se intoarce spatele."
Ca sa demonstreze ca la Tulcea nu s-a stat cu mainile in san, primarul Hogea mi-a recomamdat sa vizitez "Satul pescaresc" o investitie de un milion de euro, din fonduri europene. Pe un deal, la vreo 10 kilometri de Tulcea, cateva case reprezentative pentru Delta asteapta turistii. 2 paznici si o casiera asteapta si ei. Nu exista niciun ghid, iar pe case scrie doar de unde sunt.
Turistul care paseste aici ar trebui sa inteleaga cum au trait si traiesc oamenii in delta. Un paznic se ofera sa ne fie ghid. La exterior casele sunt diferite. In interior insa toate sunt la fel: scaune si mese luate din magazin.
Toate casele au o lejeanca, o soba pe care se dorme, un tuci si o lingura. Un dulap si o masa, din PAL. Casele sunt sunt ridicate din chirpici si in mare graba, fara mare atentie la finisaje sau dotari. Locul a fost construit in doar cateva luni in toamna anului trecut si inaugurat in decembrie. Accesul turistilor s-a permis din primavara acestui an. Omenii insa nu prea se inghesuie. In unele case ferestrele sunt puse doar de forma.
Jos in vale a fost construita o cherhana care teoretic serveste drept sala de conferinte. Au crapat peretii. Chiar peste tot. O suta de scaune stau pline de praf si panze de paianjen. Locul a fost dotat si cu scule de sonorizare. Investitia a fost gandita si cu sali pentru ateliere mestesugaresti. Salile sunt insa nerminate iar podeua se misca peste tot pe unde pasesti. Exista si restaurant, nefinalizat. O combinatie de rigips si pamant amestecat cu balegar. Parte din lemnul folosit la contructie nu e de buna calitate.
Inapoi in primaria Tulcea, beneficiarul investitiei. E luni dimineata si primarul inca nu a venit la munca. In pozele de la inugurarea satului pescaresc apare si prefectul judetului, Marin Badita. “Am sesizat si eu ca unele obiecte sunt nepotrivite”, spune acesta. “Spre exemplu lampile de iluminat sunt total inestetice. si nu corespun realitatilor din satele respective... S-a facut cu bani putini..un milion de euro.”
Prefectul spune ca le-a cerut primarilor din Delta sa vina cu obiecte traditionale pentru a mobila casele din sat. Dar nimeni l-a ascultat. Acum strange din ochi si ridica din umeri. Constructorul nu a vrut sa dea ochii cu noi.
Primarul Hogea nu a mai aparut la lucru asa ca am fost directionati catre cei care au raspuns direct de proiect, directorii departamentelor economic, judic si administratie comunala un proiect in valoare de un milion de euro. Si a inceput o demonstratie despre cum muncesc functionarii din primariile noastre. Aceste doamne stiau ca in santier lucrarile nu sunt in regula. Dar constructorii le-au explica ca se rezolva
Am intrebat cat au costat un lavoar, care sta agatat pe perete in fiecare casa. Timp de mai bine de o ora, angajatele primariei s-au tot uitat prin hartii fara sa poata da un raspuns.
Bogdan Mihalca a fost arhitectul sef al primariei iar Narcis Popescu a condus gospadaria comunala. Ei au supracegheat lucrarile in santier. Si-au dat demisia din primarie. Sunt deranjati ca nu ne place realizarea lor. “Scrieti asa: la propunerea ProTV se scoate tot mobilierul si se lasa...nu e propunerea mea. Casele din Delta sunt uniforme, nu e unul mai destept decat celalalt. Toti au la fel.”, spune Bogdan Mihalca
Iar Narcis Popescu sustine ca nu este kitsch, ci doar poate fi imbunatatit. Si asta cu toate cam ulte din dotarile din hartii nu se regasesc in sat.
Mihalca si Popescu ridica acum din umeri. Nu mai lucreaza la stat dar poarta in continuare responsabilitatea pentru felul in care aici s-a cheltuit un milion de euro. Aceasi responsabilitate o are si primarul Hogea. Nimeni pana acum insa nu i-a tras la raspundere.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, tulcea, pescuit, delta dunarii, pescari, port, primarie, RTI, functionari, consiliu judetean,
Dată publicare:
11-09-2016 19:01