Roșiile românești vor ieși pe piață mai devreme anul acesta. Fermierii vor să țină prețurile la nivelul anului trecut
Primele roșii românești vor ieși pe piață mai devreme anul acesta. Pentru că vremea a fost relativ blândă, legumicultorii s-au apucat de plantat repede, iar roadele au apărut.
Roșiile care au acum dimensiunea cireșelor vor începe să se coacă în a doua jumătate a lunii martie. Fermierii vor să țină prețurile la nivelul anului trecut.
Pentru asta încălzesc solariile doar noaptea și au înlocuit îngrășămintele chimice cu gunoiul de grajd.
În comuna Stejești din județul Olt, legumicultorii au găsit soluții ca să reducă din costurile de producție. Plantele sunt acoperite cu folie termică la o distanță de aproximativ un metru de pământ iar dacă vremea nu pune probleme nu vor mai fi nevoiți să încălzească solariile zi lumină, ci doar noaptea.
Mai mult, au înlocuit îngrășămintele cu bălegar de grajd.
Ionel Ilie, legumicultor: "Am luat vreo 400 de tone de bălegar de la o fermă. Ingrasaminte nu ne mai permitem, 20 de kg e undeva la 700 de lei.Ne-am gândit și la clienți și la buzunarele lor, dar și la buzunarele noastre".
Chiar dacă au mai fost perioade friguroase după sărbători, iarna a fost, în general prietenoasă. Astfel, roșiile românești vor ieși pe piață mai repede. Și în comuna Tia Mare se fac planuri pentru recoltă.
Milian Papa, legumicultor: ”Până la 1 aprilie trebuie să ieșim sigur, are 2 săptămâni de zile în avans."
Cătălin Dragu, legumicultor: "Vor fi mai bune și mai gustoase că nu le mai luăm noi să băgăm atâta căldură, așa vor merge de la sine, vor crește de la sine. Mai izolăm, mai reducem din costuri în căldură, nu mai băgăm atât și prețul va fi la fel ca anul trecut."
Mai bune, mai gustoase dar și mai scumpe decât cele din alte ţări. Anul trecut, în primăvară, un kilogram de roșii românești costa între 35 și 38 de lei. Dacă vor cere la fel, fermierii noştri vor avea mult de luptat cu marfa grecilor şi spaniolilor.