Rosia Montana, a 12-a duminica de proteste. Manifestantii au blocat Piata Unirii timp de 15 minute

proteste rosia montana

Manisfestantii au continuat si in aceasta duminica protestele fata de exploatarea cu cianuri, desi proiectul de lege initiat de Guvern a fost respins de Comisia pentru Rosia Montana.

Protestatarii au eliberat carosabilul la intersectia de la Unirii si au continuat marsul pe strazile din centrul Capitalei, scandand "Rosia, Rosia, vine revolutia".

Manifestantii au plecat de la Unirii, dupa ce au blocat intersectia aproximativ 15 minute, si au mers mai intai pe trotuarele de pe bulevardul I.C. Bratianu. Ulterior, protestatarii au intrat pe strazile din Centrul Istoric, pentru a ajunge in Calea Victoriei.

Circulatia pe Calea Victoriei a fost blocata de protestatari, acestia scandand "Rosia, Rosia, vine revolutia", "Jos guvernul tradator" si "Jos Basescu, Ponta si Antonescu".

Jandarmii au format un cordon la intersectia Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au incercat sa iasa pe Bulevardul Regina Elisabeta mergand prin strada Eforie, insa si aici au gasit cordoane de jandarmi, astfel ca au continuat marsul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au iesit in Splaiul Indepdentei. Ulterior, protestatarii au intrat pe strada din zona fostului sediul al Primariei Capitalei, iesind pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde au blocat circulatia pe ambele sensuri, in zona Parcului Cismigiu.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Manifestantii care se opun proiectului de la Rosia Montana s-au strans initial in zona statuilor de la Universitate, unde au afisat bannere cu mesajele impotriva exploatarilor miniere cu cianuri si a gazelor de sist.

Dupa aproximativ doua ore de protest la Universitate, in jurul orei 19.15, protestatarii au plecat spre Palatul Parlamentului. Acestia au mers pe strazile din Centrul Istoric, dupa ce au fost opriti de jandarmi sa iasa pe Bulevardul Bratianu.

Jandarmii au facut un cordon pe carosabil, la intersectia bulevardelor Natiunile Unite si Libertatii, pentru a-i impiedica pe protestatari sa ajunga in Piata Constitutiei. Protestatarii i-au ocolit insa pe jandarmi, pe trotuare, si au continuat sa mearga spre Piata Constitutiei, blocand Bulevardul Libertatii.

Jandarmii i-au somat sa elibereze strada, pentru ca participa la o adunare publica neautorizata si au incercat sa ii opreasca in parcarea din Piata Constitutiei, insa din Bulevardul Libertatii acestia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocand circulatia.

Protestatarii au ajuns apoi la Unirii si s-au asezat pe carosabil, blocand pentru aproximativ 15 minute circulatia atat spre bulevardului I.C. Bratianu, cat si spre bulevardul Corneliu Coposu si Splaiul Independentei.

In timpul protestului in intersectia de la Unirii, jandarmii au format un cordon in jurul manifestantilor si le-au cerut sa elibereze carosabilul.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marsuri pe mai multe strazi din Capitala, incheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozantii proiectului minier de la Rosia Montana au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.

In 10 noiembrie, a 11-a duminica de protest, manifestantii nu au mai mers in mars prin Capitala, ci au organizat in zona statuilor de la Universitate diverse manifestari artistice, incluzand un spatiu de joaca pentru copii, un atelier de creat bannere, o expozitie de fotografie si muzica la instrumente improvizate.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestantii cer interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, dar si interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist.

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Comisia a considerat, potrivit raportului, ca proiectul de lege nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, a propus respingerea acestuia. Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, dupa sedinta USL in care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern sa fie respins de catre Comisia parlamentara speciala, ca proiectul minier de la Rosia Montana se va face in baza Legii cadru care urmeaza a fi elaborata de Legislativ.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cum a reușit un bărbat din Arad să obțină mii de euro de la două femei cunoscute pe Facebook
Cum a reușit un bărbat din Arad să obțină mii de euro de la două femei cunoscute pe Facebook

Un bărbat din Arad a obținut mii de euro de la două femei cunoscute pe Facebook, după ce a pretins că are probleme personale. Una dintre ele a fost șantajată cu fotografii intime, fiind obligată să-i trimită 4.000 de euro.

 

Copiii care sunt victime ale abuzurilor vor fi audiați într-un spațiu special amenajat, în Bihor. Avantajul anchetatorilor
Copiii care sunt victime ale abuzurilor vor fi audiați într-un spațiu special amenajat, în Bihor. Avantajul anchetatorilor

Copiii din Bihor, victime ale abuzurilor de orice fel, vor fi audiați de acum într-un spațiu special gândit pentru ca procesul să nu îi traumatizeze și mai mult.

Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic. A fost emis mesaj RO-Alert
Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic. A fost emis mesaj RO-Alert

Traficul rutier a fost închis pe autostrada A1, între Sibiu și Boița din cauza vântului extrem și viscolului. 

 

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.