Romgaz vrea să devină furnizor, după modelul Hidroelectrica. Statul speră la prețuri „foarte competitive” pentru gaze
Cel mai mare producător de gaze de la noi, Romgaz, se pregătește să devină și furnizor, atât pentru populație, cât și pentru firme. Compania, controlată de stat, ar putea să facă primele oferte chiar în acest an.
Romgaz ar putea aduce prețuri „foarte competitive", după modelul Hidroelectrica, spune ministrul Energiei. Anunțul intrării pe piața furnizării vine într-o perioadă în care guvernul trebuie să decidă cum va schimba schema de plafonare la gaze și energie.
După Hidroelectrica, Romgaz devine a doua companie controlată de stat care intră pe piața de furnizare. Producătorul de gaze trebuie întâi să-și pună la punct o platformă informatică prin care să gestioneze noii clienți.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Ca producător, ai mare avantaj să fii și furnizor. Hidroelectrica a venit cu oferte competitive, sigur că mulți români au ales să fie clienți. Dacă Romgaz va reuși să facă asta, și cred că până la finele anului va reuși să facă primele oferte, să obțină primii clienți, cu siguranță va da un preț foarte competitiv. Pentru mine, un preț foarte bun e o ofertă corectă, care permite Romgaz să aibă profit și pune presiune asupra celorlalți furnizori să coboare prețurile astfel încât facturile românilor să fie cât mai mici.”
Romgaz ar putea schimba piața energiei din România
La momentul debutului ca furnizor, Hidroelectrica a venit cu cele mai mici prețuri la electricitate și a câștigat, în plină criză energetică, mii de clienți zilnic, până la jumătate de milion, cât numără acum.
Romgaz ar putea să ia clienți de la competitori după același model. De curând, E.ON România a semnat un acord și urmează să fie cumpărată de către compania ungară MVM, dacă se obțin toate avizele.
Intrarea Romgaz pe piața furnizării vine într-un an în care se pregătesc schimbări majore. Actuala schemă de plafonare-compensare a prețurilor la gaze și electricitate expiră la finele lunii aprilie, iar guvernul trebuie să ia luna aceasta o decizie, iar aici sunt trei variante: dacă va prelungi această schemă cu încă șase luni, dacă o va reduce pentru a-i ajuta doar pe consumatorii vulnerabili, ori dacă va liberaliza piața, în etape.
În prima variantă, costurile vor fi mai mari pentru buget; în celelalte, unii consumatori vor plăti mai mult, arată specialiștii.
Dacă vor fi menținute plafoanele, efecte vizibile vor fi la electricitate: prețurile ar urma să scadă cu 21% pentru cei care au un consum de peste 255 kWh/lună și ar crește cu 17 procente pentru cei cu consum mic. La o factură de 50 kWh, s-ar adăuga astfel 6 lei, arată calculele Asociației Energia Inteligentă.
În cazul unei liberalizări pregătite, nu ar fi vorba despre creșteri semnificative la gaze. În schimb, la electricitate, consumatorii mari ar face o economie de 20% față de acum, pe când cei mici ar plăti cu 50% mai mult. La o factură de 50 kWh, ar fi 24 de lei în plus.
În cazul în care liberalizarea s-ar face brusc, consumatorii mici ar suferi o dublare a facturilor la energia electrică. La o factură de 50 kWh, ar plăti cu 35 de lei mai mult.