Romgaz și Nuclearelectrica investesc jumătate din profit, a decis Guvernul. Primul pas spre independența energetică
Pentru a putea continua investițiile care să ne asigure independența energetică, Romgaz și Nuclearelectrica, două dintre cele mai profitabile companii din energie, vor ceda statului doar jumătate din profitul înregistrat anul trecut.
Cealaltă jumătate, de sute de milioane de lei va fi folosită pentru ca România să poată scoate mai multe gaze din Marea Neagră, dar și pentru extinderea producției de energie nucleară.
Nicolae Ciucă, premier: „Pentru companiile Nuclearelectrica şi Romgaz vom stabili că 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiţii.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așadar, o parte din profiturile considerabile pe care le-au făcut companiile din energie anul trecut vor ajunge în conturile statului, care are de acoperit costurile cu schemele de plafonare și compensare a facturilor. Cealaltă parte din profit va ajunge la investiții.
De pildă, Romgaz urmează să preia, într-un contract de 1 miliard de dolari, partea americanilor de la Exxon Deep din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră. În adâncul mării se află un zăcământ uriaș de gaze, estimat la 100 de miliarde de metri cubi. Odată extrase, ar fi face din România cel mai important producător la nivelul Uniunii Europene. Primele gaze de acolo ar veni însă abia în 2026-2027.
Virgil Popescu, ministrul energiei: „Când nu mai depindem de importuri, preţurile vor fi stabile. Prețurile sunt foarte sus față de normalitate, totul e o conjunctură, în momentul în care lucrurile se vor calma, evident vom vedea scăderi de prețuri.”
Gazele din Marea Neagră vor asigura pentru început 10% din necesarul la nivel național
Exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră a început deja, într-un perimetru mai mic - numit ''Ana'', iar acum s-a ajuns la faza de teste pentru introducerea lor în sistemul național de transport.
Virgil Popescu: „Am făcut o medie - 3 milioane de metri cubi pe zi, în total pe un an, această producție înseamnă - 1 miliard de mc, dacă noi importăm în jur de 3 miliarde, se scade această cantitate din ce importăm.”
Din zăcământul numit ''Ana'', din Marea Neagră, se va extrage, începând cu această vară, 10% din necesarul țării noastre.
Pe de altă parte, un alt plan-gigant de creșterea producției de energie se referă și la Nuclearelectrica. Pe lângă dezvoltarea reactoarelor 3 și 4, există un proiect cu tehnologie nouă.
Printr-un parteneriat între Nuclearelectrica și o companie americană, va fi construită o uzină cu mini-reactoare nucleare până în 2027, cu o tehnologie nouă, diferită față de ce avem la Cernavodă. Pe lângă producerea de energie electrică, ele pot fi folosite și pentru cea termică. O centrală cu șase module ar putea asigura mai puțin decât produce un reactor de la centrala din Cernavodă, însă instalația ar putea da de lucru pentru sute de oameni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: exxon, profit, independenta energetica, ANA,
Dată publicare:
25-03-2022 20:13