"Romanul s-a nascut poet". Povestea din spatele celor mai creative mesaje de pe pancartele folosite la protest
Proiectii luminoase pe cladiri, scandari, pancarte cu mesaje pe cat de inteligente, pe atat de amuzante, dansuri, vuvuzele si mii de distribuiri pe Facebook.
Este noua metoda de comunicare, extrem de creativa a celor care de 7 zile lupta pentru o idee. Aceste elemente care au aparut spontan au transformat manifestatiile intr-un spectacol modern. ''Avem mai multi copywriteri pe strada decat in publicitate'', spun si agentiile de comunicare, care vor sa le ofere premii demonstrantilor. Mai mult un critic de arta ar vrea sa organizeze o expozitie, cu toate pancartele afisate zilele acestea, iar o editura, sa lanseze un album de fotografii.
Acest moment magic a uimit intreaga planeta. Protestul luminii din Piata Victoriei dar si din celelalte orase ale Romaniei a fost apogeul unei saptamani in care romanii cae au crezut in cauza lor s-au dovedit inclusiv campioni ai creativitatii. De cele mai multe ori mitingurile si marsurile s-au transformat in adevarate spectacole.
Cativa studenti s-au indreptat spre Piata Victoriei in ritm de dans. Au protestat ore intregi, timp de mai multe zile sincron cu tobele in maini.
Altii, in Capitala sau in Brasov, au avut in fiecare minut cate un mesaj nou - si au inventat Electropancarta:
Miile de pancarte au fost scrise de cei prezenti - de la etichetele de pe retelele de socializare - #vavedem si #rezist s-a ajuns la o diversitate a mesajelor nemaintalnita vreodata in Romania...
Iata cateva surprinzatoare: "SI TECUCI E AICI, NE-A SARIT MUSTARUL","NICI BANI DE PANCARTA NU MAI AM, HOTILOR! , ", "NU PUTETI VOR FURA CAT PUTEM NOI IUBI, ", "II ATATAT DE GRAV CA O IESIT SI INTROVERTITII"
Ionut Oprea, specialist in Facebook: "Oamenii s-au inspirat unii de la altii. De data aceasta au fost cele mai multe mesaje, peste 300 de mesaje diferite: grafice, text, imagini sau chiar obiecte. Vorbim de un popor inteligent. creativ. Si au exprimat inteligenta pe care o au in mod obisnuit. Un protest exemplu pentru toate planeta. cel mai share-uit element au fost pozele cu mesajele acestea, devenise o provocare"
Sorin Tranca: "Mi se pare ca e cel mai mare festival de publcitate. Vad o Romanie care se naste. E o explozie de creativitate inainte de orice si la romani asta inseamna ca a ajuns "cutitul la os"
Printre cele mai distribuite este si aceasta fotografie cu un catel simpatic care purta un afis cu "IMI VINE SA URLU".
Studentii, psihologii, arhitectii sau arheologii au avut tinete clare pentru guvernanti :"IMI PARE RAU CA NU V AU IUBIT PARINTII, semnat STUDENTII DE LA PSIHOLOGIE", "SI EU SAP OAMENI , DAR SUNT DOAR UN ARHEOLOG" sau " N-AVETI LOC IN INCHISOARE? FACEM GRATIS PROIECTARE, STUDENTII ARHITECTI". Au intrat in rol si artistii :"ACTOR-CU BANI DIN MAJORARE MI-AM LUAT CARIOCI SI CARTOANE. ALTA INTREBARE"
Un programator din Timisoara propune solutia:
Catalin Vasai, programator: "Toate sunt niste documente corupte, niste documente care ne fac rau noua, tarii, asa cum un fisier corupt face rau unui calculator. Solutia este cea care e scrisa pe pancarta: Restart Now!"
Ardelenii au plusat si ei :"REZIST PANA LA UNTOLD", "N-ATI AVE HODINA-N LADA", "DRAGNEA, MANCA-TE-AR FRANTU".
Practic oriunde in tara oamenii s-au intrecut pe ei: "SPER SA UMPLI BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA", "ERAM MULTI, DAR NU S A TERMINAT METROUL IN DRUMUL TABEREI", DRAGNEA, AI REUSIT SA NE UNESTI!" Si cei mici au venit cu propriile idei. "TATI MI -A ZIS CA VOM REUSI, TATI STIE", "NOI AVEM SUPER PUTERI SI NU PLECAM NICAIERI", "LIVIU TRECI IN CASA", NOI NE TINEM PROMISIUNILE, VOI DE CE NU?"
Sorin Tranca: "Noi am luat in discutie sa dam niste premii oamenilor de pe strada, sunt fascinat sunt mult mai multi copywriteri acum pe strada decat in publicitate. Sunt pancarte despre spitale, Colectiv, educatie scoli. Oamenii cer dreptate si se agrega intr un fel nemaivazut pana acum"
Ionut Tata, activist civic: S-a pus in miscare un bulgar de zapada al unor mesaje haioase, a unor ilustratii bine facute, pentru ca starea de spirit a fost haioasa, pozitiva, creativa, lumea s-a alaturat protestelor si a intrat in competitia creativitatii. Si avem parte de niste bannere haioase, de niste pancarte haioase, sloganuri, cantece care au asigurat succesul si viralitatea protestului si l-au credibilizat."
Toate acestea pot fi expuse spune criticul de arta Pavel Susara, care face un apel catre toti protestatrii, sa nu isi arunce pancartele. "putem face o expozitie formidabila, in care sa se regaseasca acest fenomen unic de solidaritate nationala, dar si enorma creativitate, imaginatie dezlantuita, inteligenta", a scris criticul pe Facebook.