Romanul care s-a intors bolnav de malarie din Nigeria se lupta pentru viata sa. Ce sanse are sa supravietuiasca
Romanul intors din Nigeria si suspectat initial de Ebola se lupta sa supravietuiasca. Starea lui este grava. Medicii l-au diagnosticat cu malarie si spun ca in ultimele zile a suferit mai multe complicatii.
Pacientul in varsta de 51 de ani este internat de doua zile la terapie intensiva, in Spitalul de Boli Tropicale Victor Babes din Bucuresti.
Inginerul de 51 de ani este si acum in stare grava, dar stabila. Medicii care il ingrijesc sunt rezervati in privinta evolutiei bolii. Chiar daca la nivel cerebral si renal nu mai sunt probleme, acum exista suspiciunea unei afectari pulmonare, o complicatie a malariei.
15 cazuri de malarie sunt inregistrate, in medie, anual, la noi, toate sunt depistate la romani care au calatorit in zone de risc: tarile africane, India, Nepal.
Malaria NU e contagioasa. Este insa o suferinta grava pentru cel atins. O boala tropicala produsa de parazitul Plasmodium care traieste in anumite specii de tantar Anofel. Si care se transmite, de la om la om, numai prin intepatura femelei de Anofel.
In ceea ce priveste perioada de viata si zona de actiune, un tantar Anofel nu-si paraseste, de regula, mediul in care s-a nascut si traieste de la cateva zile pana la cel mult trei saptamani.
In lume exista 460 de specii de tantar Anofel, din care, se pare, doar 100 pot transmite malaria.