Malarie, nu Ebola, in cazul romanului intors din Nigeria. In ce conditii se poate transmite aceasta boala exotica
Boala cumplita, numita Ebola, nu a ajuns in Romania. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat luni ca barbatul intors recent din Nigeria, si suspectat de Ebola, sufera de malarie, nu de febra hemoragica.
Malaria este o boala tropicala, provocata de intepatura unor anumite tipuri de tantar Anofel. Mesajele venite din partea autoritatilor sanitare au la baza rezultatele testelor rapide, care au infirmat infectia cu temutul virus Ebola. Bolnavul a fost transferat la Spitalul Victor Babes.
La 36 de ore dupa ce barbatul de 51 de ani, din Ploiesti, a ajuns la institutul Matei Bals din Capitala cu suspiciune de Ebola, rezultatele testelor rapide au indicat ca sufera de o alta boala exotica.
Managerul Institutului "Matei Bals", dr. Adrian Streinu-Cercel, a precizat ca diagnosticul de malarie a fost confirmat in urma testelor de laborator. "A fost transferat (la "Victor Babes" - n.r.), pentru terapie specifica. Starea lui este stabila", a mai spus managerul de la "Matei Bals".
Imediat ce Ebola a fost infirmata, medicii infectionisti s-au ocupat sa-i administreze pacientului tratamentul specific pentru malarie. In plus, carantina din jurul familiei acestuia si din jurul apropiatilor a fost ridicata.
Dr. Adrian Streinu-Cercel: "Nu se mai supravegheaza vreun membru al familiei. Malaria nu se transmite interuman, are nevoie de un vector - tantarul Anofel, ca atare nu este niciun risc pt cei din jur."
Asadar malaria NU e contagioasa. Este insa o boala infectioasa grava pentru cel atins. Malaria este o boala tropicala produsa de parazitul Plasmodium care traieste in anumite specii de tantar Anofel. Si care se transmite de la om la om, numai prin intepatura femelei de Anofel.
In ceea ce priveste perioada de viata si zona de actiune, un tantar Anofel nu-si paraseste, de regula, mediul in care s-a nascut si traieste de la cateva zile pana la cel mult trei saptamani.
In lume exista 460 de specii de tantar Anofel, din care, se pare, doar 100 pot transmite malaria. Revenind la Romania, din cele 15 cazuri de malarie inregistrate, in medie, anual, toate sunt depistate la romani care au calatorit in zone de risc.
Pacientul de 51 de ani este in stare grava, dar stabila, la Terapie Intensiva, la Spitalul Victor Babes. Primeste tratament pentru malarie si in plus ii sunt administrate transfuzii sangvine pentru ca are un numar redus de trombocite.
Barbatul a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene si nu a mers la medic inainte sa plece in Africa, pentru un tratament impotriva malariei. Din aceasta cauza, boala tropicala este severa insa partea buna este ca poate fi tratata, in comparatie cu Ebola, care nu are leac.