Românii vor al doilea job. Căutările pentru „part time” au crescut cu 50% și cu 200% pentru „locuri de muncă de weekend”
Cheltuielile tot mai mari i-au împins pe români să își ia al doilea loc de muncă.
De la începutul anului, pe platformele de recrutare căutarile de slujbe pentru weekend s-au dublat, și au fost cu 50% mai multe cereri pentru cele cu program redus adică part-time, față de aceeași perioadă din 2022.
Doritorii sunt în general tineri, între 18 și 24 de ani. Cei trecuți de 36 de ani preferă să își schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acest tânăr este student și s-a angajat cu jumătate de normă la o firmă unde livrează mâncare.
Student: „Ca să mă pot întreține. Este destul de greu mai ales în economia asta, mai ales cu inflația asta vă dați seama.”
Ce caută românii
Potrivit unei platforme de recrutare, au crescut căutările făcute de candidați pentru „part time” cu 50% și cu 200% pentru „locuri de muncă de weekend”. Doar în primele trei luni ale acestui an un site de profil a avut peste 450 de mii de cereri pentru locuri de muncă cu jumătate de normă și 37 de mii pentru cele pe bază de proiect care pot fi făcute la sfârșit de săptămână.
Cei foarte tineri sunt primii interesați să se angajeze în aceste conditii.
Băiat: „Evident, toată lumea are dorința asta de a câștiga bani".
Băiat: „(Reporter: Te-ai gândit să îți iei și un job part-time?) Da. Doar m-am gândit nu m-am dus mai departe.”
Doar că oferta angajatorilor nu este grozavă.
Ana Călugăru, manager de relații publice al unei platforme de recrutare eJobs: „Sunt disponibile cu 10% mai puține joburi part-time decât în aceeași perioadă a anului trecut, una dintre explicații stă în faptul că undeva. Din a doua jumătate a anului trecut joburile part-time au început să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie și din acel moment a început o descreștere a interesului angajatorilor pentru a face angajări pe acest tip de poziții.”
Pentru tot mai mulți români salariul de la principalul loc de muncă nu mai ajunge ca să își acopere cheltuielile. Așa că oamenii au început să caute variante ca să câștige în plus.
Adrian Dan, Sociolog Universitatea din Bucureșto: „Oamenii caută mai degrabă ca urmare a unei constrângeri, diminuarea resurselor financiare, criza economică din ultima vreme, scumpirea produselor și a serviciilor au făcut ca oamenii să își suplimenteze veniturile, practic ei caută resurse.”
Cele mai multe locuri de muncă part-time sunt disponibile în industria de divertisment, vânzări, logistică, industria alimentară și turism. Iar 25% dintre candidați caută să lucreze de acasă.