Românii și-au luat mai multe animale de companie în pandemie, arată rezultatele unui studiu

Ultima actualizare: 28-10-2020 13:56
catel
Shutterstock

Românii și-au luat animale de companie în perioada carantinei, fie din dragoste de animale, sentimente de singurătate ori pentru copii. Numărul animalelor a crescut în această perioadă, arată un studiu.

Cercetarea arată că mulți dintre posesorii de câini și pisici și-au mai luat câte un animal pe perioada în care au avut interdicția de a ieși din casă din cauza pandemiei de coronavirus, arată studiul realizat de Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC). prezentat de Agerpres.

17% dintre posesorii de câini şi 16% dintre posesorii de pisici au declarat că şi-au luat un animal de companie în perioada stării de urgenţă.

Rezultatele studiului arată că principalul factor care îi determină pe românii din mediul urban să îşi ia un animal de companie este de natură emoţională, astfel că 57% dintre respondenţi spun că alegerea lor este determinată de dragostea pe care o simt pentru animale, în vreme ce 14% dintre aceştia au adus un animal de companie în gospodărie la dorinţa unui alt membru al familiei, în special a copiilor.

Totodată, sentimentele de apropiere care influenţează achiziţionarea unui animal se reflectă şi în plasarea animalului în contextul familiei şi a altor cunoştinţe. Întrebaţi cât de apropiaţi se simt de animalele de companie proprii, respondenţii au poziţionat animalul de companie pe locul patru în lista apropiaţilor, după soţ/soţie/partener, copii, părinţi, considerându-se mai apropiaţi de animalul lor de companie decât de fraţi/surori, prieteni sau nepoţi.

Potrivit studiului, câinele nu este doar cel mai bun prieten al omului, ci şi cel mai comun animal de companie deţinut la nivelul gospodăriilor din mediul urban, datele arătând că 66% dintre posesorii de animale de companie au câine, în vreme ce 58% au pisici, 12% papagali sau alte păsări, 11% au peşti, lista fiind urmată de cei care deţin iepuri (8%), broaşte ţestoase (4%), hamsteri (3%) şi porcuşori de Guinea (2%).

Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai răspândite pisici sunt cele europene (maidaneze), urmate de rase încrucişate şi birmaneză.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO