Românii se înghesuie să-și facă pașapoarte, speriați de războiul din Ucraina. Cât durează acum procedurile
În plină criză a refugiaților ucrainieni, românii își actualizează pașapoartele și în multe orașe din țară s-au format cozi mari.
Sute de oameni erau luni numai la un centru din Bucureşti, iar cine se programează online, mai prinde loc la ghişeu abia în aprilie sau chiar în mai. În acest context, autorităţile au prelungit programul de lucru.
La prânz, peste o mie de oameni trecuseră deja pe la ghişeele pentru eliberarea paşaportelor din Capitală. La acest birou, deschis într-un mall din sectorul trei, oamenii aşteaptau pe mai multe rânduri. Angajaţii sunt copleşiţi de numărul solicitărilor, pentru că mulţi vin fără programare.
Fată: „Câteva zile în urmă nu erau cozile şi acum cu războiul toată lumea s-a panicat şi cel mai probabil vor să plece şi nu au paşapoarte.”
Reporter: Tu de ce vrei să-ţi faci?
Tânără: „Am nevoie să mă duc la studii."
Reporter: De ce vă faceţi paşaport?
Bărbat: „Ca să le am pentru orice eventualitate la copii şi să pot să ies, dacă este caz de ceva.”
Reporter: Pentru câte persoane?
Bărbat: „Trei."
Femeie: „Copilul, eu şi soţul.”
Reporter: Din ce motiv?
Femeie: „Acelaşi motiv cum e toată lumea. Războiul. De frica războiului. În caz de ceva să putem ieşi cu copilul din ţară."
În Capitală, numărul programărilor a început să crească în urmă cu o lună iar în acest moment a ajuns chiar să se dubleze, primul loc disponibil fiind abia în luna aprilie. Din acest motiv, şi numărul angajaţilor de la ghişee a fost suplimentat.
Comisar-șef Porojan Petre Claudiu, directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte: „Faţă de 100 de angajaţi, a fost suplimentat cu încă 20. Programul de lucru cu publicul a fost prelungit până la orele 20. De la ora opt dimineaţa până la opt seara."
În afară de Capitală, cele mai multe programări la paşapoarte s-au făcut în Ilfov şi în Iaşi, unde primul loc disponibil este abia la sfârşitul lunii mai, aşa că oamenii vin direct la ghişee.
Doamnă: „Am vrut să fac ieri programare şi când am văzut că e pe 27... eu trebuie să plec pe 19, în Anglia şi trebuie să stau să îmi fac paşaport."
Aglomeraţie a fost şi în Braşov, Timiş sau Vaslui. La serviciul de pașapoarte din Bistrița sunt în lucru peste 250 de cereri, cele mai multe pentru copii.
Bărbat, Timişoara: „Am venit să-mi reînoiesc pașaportul, a expirat de anul trecut, am zis că ar fi un moment oportun ca să mi-l rennoiesc și i-am făcut și fetiței mele."
Bărbat, Bistriţa: „În caz de ceva să putem pleca."
Femeie, Buzău: „Nu ştim ce să aşteptăm în ziua de mâine."
Autorităţile promit că vor prelungi programul de lucru şi vor suplimenta personalul.
Programările de acum sunt abia pentru aprilie
Programările au început să crească cu o lună în urmă și au ajuns chiar să se dubleze, iar primele locuri disponibile pentru programările online sunt abia în luna aprilie.
Cele mai aglomerate orașe sunt București, Iași, Suceava și Brașov. Majoritatea celor care așteaptă vor să se asigure că au un document internațional, în cazul în care conflictul se extinde și la noi în țară.
Autoritățile au dat însă asigurări că acest scenariu nu este luat în calcul momentan, având în vedere că România este o țară membră NATO și un conflict cu o țară a Alianței este exclus, pentru moment.
Așadar nu există motive de panică, iar angajații de aici încearcă să rezolve toate solicitările. În altă ordine de idei, un pașaport este eliberat la fel ca și în trecut, în cel mult 3-5 zile lucrătoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, romani, invazie, cozi, pasapoarte,
Dată publicare:
07-03-2022 13:43