Românii se bat pe apartamentele noi. Broker: Primim 10 oferte pentru fiecare proprietate
Un nou segment ia avânt, pe piaţa imobiliară. Sunt apartamentele construite pentru clasa de mijloc, sau middle market, în zone semi-centrale, astfel încât proprietarii, să poată ajunge uşor, la mijloacele de transport, şcoli, sau grădiniţe.
Cea mai mare cerere, a fost înregistrată, în Capitală.
Din segmentul "middle market", sau clasa de mijloc, fac parte cei care au slujbe solicitante şi caută locuinţe situate în zone semicentrale, cu infrastructură dezvoltată şi acces facil la mijloace de transport, şcoli, grădiniţe şi centre comerciale. În Bucureşti s-a înregistrat cea mai mare creştere.
Viorel Mohorea, consultant imobiliar: "Noutatea o reprezintă procentul de număr de locuinţe din piaţă, raportat la acest segement. Dacă în 2017 vorbeam de un procent de 17% adresat segmentului middle market acum vorbim despre o premieră, de un procent de 51%. Vom asista la aceeaşi stabilitate şi creştere uşoară."
Potrivit specialiştilor anul trecut s-au vândut peste 11.000 de locuinţe noi în Capitală.
Spre exemplu într-un ansamblu rezidențial care are 3 blocuri cu 236 de apartamente, proprietarii au plătit pe metrul pătrat util până la 1.800 de euro. Apartamentele au fost vândute în proporție de 80% și se afla în apropierea stației de metrou Piața Unirii.
Alte locuinţe de acest gen se găsesc şi în zona de nord: Aviaţiei, Barbu Văcărescu, Floreasca. Dar şi la la Universitate, Timpuri Noi sau Grozăveşti.
Şi la Cluj s-au vândut anul trecut peste 7.100 de locuinţe noi, iar cererea este în creştere.
Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar: "Caută apartamente mai spaţioase, caută finisaje, materiale mai de calitate. Sunt în general două categorii: tinerii proaspăt căsătoriţi, tinerii profesionişti, peste 23 ani sau investitorii."
Pentru acest tip de apartamente preţul pe metrul pătrat începe de la 1.200 de euro şi peste 90% au fost cumpărate din timpul construcţiei.
Adrian Vasiu, broker imobiliare: "Cele mai multe proiecte care au fost autorizate şi vor începe în 2020 sunt pentru nişa aceasta de piaţă. pentru fiecare proprietate pe care o avem la vânzare într-o lună, primim 10 cereri de cumpărare."
Şi Timişoara este mai căutată de investitori. Un dezvoltator imobiliar din Timişoara construieşte un ansamblu cu 8 blocuri turn.
Tiberiu Atanasoae, specialist marketing dezvoltator imobiliar: "Am început anul 2019 cu un stoc de 94% dacă vorbim de disponibilitate şi estimăm că îl vom încheia cu un stoc de maxim 10%. Cererea a fost în creştere, estimăm un 2020 la fel de dinamic."
Daniel Craini, specialist imobiliare: "Pe de altă parte pe segmentul vechi, oferta este în scădere, proprietarii îşi scot apartamentele la vânzare într-o măsură mai mică decât până acum. Avem o scădere de 20-30%, ca locuinţe vechi în piaţă."
În primele 9 luni ale acestui an, în România, s-au construit cu 30% mai multe clădiri rezidenţiale decât în 2018.