Zapezile de altadata: cele mai geroase ierni din istoria Romaniei. Marele viscol a adus un strat de zapada de 5 metri
Oricat de tare ne-ar indispune aceasta iarna este departe de a fi una cu adevarat nemiloasa.
Atat temperaturile inregistrate, pana acum, cat si episoadele cu viscol tradeaza mai degraba un anotimp potolit. In istorie au ramas emblematice iernile din : '54, '67, '85, '95 sau 2012.
Din 2000 iarna s-a transformat. Si tot de atunci ne surprinde cu zile nefiresc de blande si insorite care alterneaza cu unele foarte reci. La fel si acum.
Avem parte de o iarna atipica spun meteorologii, cu o luna decembrie destul de calda si fara zapada, iar apoi de pe o zi pe alta un ger naprasnic a cuprins toata Romania. De exemplu in SE-ul tarii o iarna are in medie 3 sau 5 zile de viscol, pana in 40 de l/mp de precipitatii si un strat de zapada pana in 10 cm."
Roxana Bojariu, sefa sectiei de clima, ANM: "Exista o tendinta de crestere a temp iarna si o tendinta de crestere a numarului de zile in care avem temperaturi de peste 0 grade iarna. O primavara mai timpurie in ultimele decenii"
Asadar aproape ca am uitat ce inseamna o iarna normala! Ca sa nu mai vorbim de una cu adevarat grea.
In 1929, de pilda, tara a fost paralizata. S-au inregistrat - 38,5 grade Celsius, adica de doua ori putine fata de cele anuntate pentru zilele urmatoare.
Marele viscol a ramas insa cel din 1954. Cei care l-au trait povestesc ca ninsoarea nu se mai oprea. Stratul de zapada a urcat pana la 5 metri grosime fata de 50 de centimetri in conditiile de acum cand s-ar impune cod rosu.
Roxana Bojaru, sefa sectiei de clima ANM: "Viscolul din febuarie 1954 a fost extrem de puternic. S-au atins viteze ale vantului de 126 de km pe ora si s-au atins troiene de cativa metri."
Iar ierni grele si lungi au tot urmat. In 95, de pilda, s-a atins un alt record, cel climatic. 170 de zile a tinut stratul de zapada.
Meteo: "As aminti iarna 78-79, apoi iarna 84-85, si mai recent iarna 95-96 am avut si iarna 2004-2005"
Ne-a pus la grea incercare si cea din 2012 cand in zona de sud est oamenii umblau pe acoperisuri.