Stresați și umiliți. Ce au primit românii care au rămas blocați în aeroporturi după anularea zborurilor Wizz Air
Pare o vară ratată pentru mii de români care au rămas blocaţi în aeroporturi din toată Europa, în ultimele zile, după ce mai multe zboruri au fost anulate.
Reprezentanții companiei care are cele mai multe reclamaţii pun totul pe seama penei informatice de vineri. Unii pasageri au avut noroc şi au primit cazare pentru o noapte, alţii însă, au fost informaţi că trebuie să se descurce.
Sute de oameni au așteptat pe culoarele aeroportului din Alicante o veste despre zborul lor spre București care a fost amânat de două ori. Între ei, familii cu copii mici, vârstnici sau persoane cu dizabilități.
Ioana Manolache: „Ne-au ajutat pentru cazare, pentru că erau familii cu copii, persoane în scaune cu rotile, noi nu știm în momentul ăsta ce se va întâmpla, trebuie să ne descurcăm singuri, am găsit o variantă să plecăm spre Budapesta, De acolo o să vedem, poate o să vină cineva să ne ia cu mașina, alta variantă nu avem. Să stai de la ora 18:00 până la 04:00 într-un aeroport și ne au oferit un tichet de 5 euro. Vă dați seama, atâtea ore cu 5 euro în aeroport, când știm bine ce preţuri sunt în aeroport”.
În aceeași situație s-a aflat și un domn care ar fi trebuit să zboare de la Santander la Bucureşti.
Alex Albița: „Trebuia să plece la 07:45, fiind deja în aeroport, s-a amânat zborul până la 08:30-09:00, după care 09:30-09:45, după care scria mare pe panouri că zborul a fost anulat. Cei de la Wizz au dat SMS pasagerilor că zborul a fost anulat. Și după aia, fiecare să se descurce cumva pe cont propriu. Problema e că erau și bătrâni, și care nu se pricep, nu se descurcă. Am fost nevoiți să cumpărăm alte variante, alte rute, la prețuri de 10 ori mai mari”.
Compania Wizz Air susține într-un comunicat că anularea unor zboruri în ultimele zile a fost rezultatul întreruperilor globale ale sistemelor IT, de vinerea trecută, iar clienții care au avut de suferit vor primi automat o rambursare de 120% sub formă de credite WIZZ, în termen de 24 de ore de la ora programată a zborului. Compania transmite că asigură cazarea pasagerilor ale căror zboruri au fost anulate în funcție de disponibilitatea hotelurilor din apropierea aeroporturilor.
Pentru anularea sau întârzierea zborului, refuzul la îmbarcare sau pierderea bagajelor, ANPC a înregistrat în ultimele 6 luni 194 de reclamaţii față de operatori cu sediul în România și 606 față de companii aeriene cu sediul în Uniunea Europeană. Instituţia se ocupă doar de plângerile îndreptate spre companiile cu sedii în România, restul rămân în responsabilitatea Centrului European al Consumatorilor.
În acelaşi timp, compania Tarom transmite ca din cele aproximativ 600 de solicitări de despăgubiri înregistrate pentru anularea zborurilor din 8 iulie, dată la care piloţii au fost în grevă, 90% au fost incomplete. Compania este însă în dialog cu pasagerii pentru completarea dosarelor şi realizarea plăţilor.