Românii preferă să își vândă clădirile aflate în paragină decât să le repare
Clădirile aflate în paragină au început să fie scoase la vânzare, de când autorităţile locale au mărit impozitele pentru proprietari.
Multe se află chiar în centrele marilor oraşe, iar proprietarii vor să scape de ele, pentru că taxele cresc anual. În schimb, monumentele istorice, muzeele sau casele memoriale vor fi scutite de plata impozitelor, potrivit unei legi adoptate joi de Parlament.
31 de proprietari de clădiri şi terenuri lăsate în paragină au fost sancţionaţi de autorităţile din Constanţa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nadia Popescu, agent imobiliar: "Marea majoritate a imobilelor lăsate în paragină sunt scoase de proprietari la vânzare aceştia neavând bani de amenajări şi renovări. De cele mai multe ori terenul este cel care valoarează."
O clădire se află la intrarea în zona istorică a oraşului Constanţa. Tronează aici într-o avansată stare de degradare de câţiva ani, iar proprietarul nu da semne de renovare, de altfel autorităţile o clasifică drept pericol public. Tocmai de aceea autorităţile au majorat impozitul de la 519 lei la 3114 lei.
În funcţie de stadiul de degradare, autorităţile pot să mărească impozitul chiar şi cu 500 la sută. Numai în Constanţa sunt până acum 8 astfel de cazuri.
Valentina Chiriță, Poliţia Locală Constanţa: "Proprietarul unei clădiri a avut un termen de şase luni pentru a se conformă măsurilor dispuse de către poliţiştii locali, acesta nu s-a conformat fapt pentru care a fost întocmit dosar către comisia consiliului local."
Şi în Oradea, majorările ajung la 400 la sută.
Letiția Clonda, şefa asociaţiei: "Având în vedere că în 2016 impozitul la suprafaţă apartamentului era de 135 de lei, în 2017 cota de impozitare este 476 de lei"
Reporter: "Practic a fost o supraimpozitare cu cât?"
Șefa asociației: "400 la sută"
Reporter: "Şi de la anul?"
Șefa asociației: "De la anul va fi 500 la sută."
Nimeni nu scapă de supraimpozitare, dacă nu îşi renovează imobilul. Până acum, 800 de persoane au primit notificări de la Primărie.
Letiția Clonda, şefa asociaţiei: "Am făcut un memoriu la Primărie prin care am depus şi documente justificative, că pensiile sunt înfiorător de mici faţă de necesităţile zilnice, de unde să mai aibă bietul om bani să îşi renoveze faţada. Răspunsul lor a fost verbal, să vândă şi să se mute în altă parte a oraşului."
Până acum, în bugetul local s-au adunat aproape o sută de mii de euro, din suprataxări. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric.
La Timişoara, în schimb, proprietarii care nu-şi repara casele sunt păsuiţi până anul viitor. Atunci însă, taxele vor fi de 5 ori mai mari.
Impozitul pentru un apartament în centru poate ajunge până la 700 de lei. De la anul însă, va depăşi 3 mii de lei, dacă reprezintă un pericol.
În Bucureşti, nu toate primăriile au stabilit majorările.
Între timp, parlamentarii au votat că monumentele istorice, muzeele sau casele memoriale să fie scutite de plata impozitelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, timisoara, taxe, impozite, cladiri, autoritati, paragina,
Dată publicare:
05-10-2017 17:43