Oameni la „casa lor”. Suntem pe primul loc în Europa la a fi proprietari. „Proprietatea e asociată cu bunăstarea, respectul”
România este o țară de proprietari. Un nou studiu european ne clasează pe primul loc la numărul celor care dețin o locuință. Mai mult, 30% dintre aceștia au chiar două, dacă nu mai multe.
Specialiștii spun că, din generație în generație, a fost transmisă ideea că primul semn de maturitate este să ai casa ta.
România este pe primul loc în Europa la numărul de persoane care au cel puțin o locuință, mult peste media europeană, potrivit unui studiu care arată că 85% dintre cei care au răspuns sunt proprietari.
După noi urmează Croația, Bulgaria și Regatul Unit. La polul opus, în Malta, Germania și Elveția, sub 46% dintre locuitori dețin o proprietate.
Mai mult, în țara noastră, din cei 85% care au propria locuință, 30% au și o a doua. În schimb, în Țările de Jos, sunt doar 8%. Ideea de a fi proprietar și de a avea casa ta a fost transmisă din generație în generație.
Femeie: „Cred că mai bine ar fi să nu îți mai cumperi, să stai cu chirie, zic eu... dar dacă așa am crescut, clar așa ni s-a implementat.”
Tânără: „Nu m-ar deranja nici cu chirie, atâta timp cât pot să îmi decorez eu, că m-aș simți ca acasă. Am văzut și în alte țări și lumea nu are părerea asta că trebuie să ai proprietatea ta. La noi, simțul proprietății este foarte acut.”
Noile generații fac alegeri diferite
Generațiile viitoare ar putea, însă, să își schimbe mentalitatea.
Gelu Duminică, sociolog: „Să îți iei casă, să te așezi la casa ta... La noi, cultural, realizarea și maturizarea vin la pachet cu titlul de proprietar. Lucrurile se schimbă și în România, ne aliniem la un model occidental în care oamenii nu mai vor să investească viitorul lor pe 30 de ani pentru a deveni proprietari, ci investesc în viitorul lor apropiat, în dezvoltare, în călătorii, educație.”
Victoria Stoian, psiholog: „Din punct de vedere social, proprietatea lucrurilor este asociată și cu bunăstarea sau cu respectul pe care le putem atrage în societate. Din punct de vedere tradițional, românii sunt obișnuiți să lase ceva generațiilor viitoare, să lase moștenire copiilor, nepoților.”
Bărbat: „Noi așa am fost în România, avem de la părinți... Eu am patru copii, un băiat și trei fete, ce pot să le dau eu case, cum mi-a dat mie tata?”
Ce vor românii de la locuințele lor
Același studiu arată că aproape 50% dintre români își doresc o locuință cu un consum redus de energie. Unii vor să fie în jurul casei spații verzi și să aibă balcon ori terasă. De asemenea, este important pentru proprietari să aibă în apropiere școli și mijloace de transport în comun.
Gabriel Voicu, consultant imobiliar: „Am asistat la creșteri destul de mari ale costurilor cu tot ce înseamnă utilitățile și atunci eficiența energetică a început să fie destul de sus în criteriile de care românii țin cont când își aleg o locuință.”
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 20.000 de persoane din 21 de țări.