Două angajate de la Fisc, reținute de procurorii DIICOT, pentru abuz în serviciu

anaf, fisc, recuperare datorii
Pro TV

Două angajate din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov au fost reținute, joi, de procurorii DIICOT, fiind suspectate de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Este vorba despre Stela Stan şi Daniela Zamfirescu, consilieri superiori în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov - Activitatea de Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, conform Agerpres.

În dosar mai sunt cercetaţi un şef serviciu şi un şef administraţie adjunct din cadrul ANAF Ilfov.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada ianuarie - mai 2015, Stela Stan şi Daniela Zamfirescu, consilieri superiori, suspectul F.C., şef serviciu, şi suspectul B.E.C., şef administraţie adjunct, din cadrul AJFFP Ilfov - Activitatea de Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, ar fi efectuat o inspecţie fiscală la SC MERT SA, dar nu ar fi investigat, constatat şi sancţionat fiscal toate actele şi faptele rezultate din activitatea societăţii.

Anchetatorii susţin că angajaţii de la ANAF ar fi avut, în momentul demarării inspecţiei fiscale, cunoştinţă de existenţa unui mecanism evazionist iniţiat şi constituit de doi bărbaţi din cadrul firmei MERT SA, Marinică Bozdoro şi George Cătălin Cristea, în domeniul importurilor subevaluate.

Citește și
Alexandru Radu Macovei si Ioan Lascar
Ioan Lascăr şi Radu Macovei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

„Deşi ar fi trebuit să constate nereguli sau ilegalităţi săvârşite de reprezentanţii legali ai MERT SA în relaţiile comerciale cu doi furnizori (aşa cum rezultau din dosarul fiscal), organele de inspecţie fiscală au stabilit în sarcina contribuabilului, prin raportul de inspecţie fiscală ce a vizat perioadă 2010 - 2014, un TVA şi impozit pe profit în suma de 271.181 lei, la care s-au adăugat dobânzi şi penalităţi de întârziere în sumă totală de 69.523 lei, doar în legătură cu efectuarea unor cheltuieli aferente achiziţiei şi exploatării unor autoturisme aflate în proprietatea contribuabilului. Prin urmare, echipa de inspecţie fiscală a acordat nelegal contribuabilului SC MERT SA drept de deducere pentru TVA aferentă achiziţiilor de bunuri efectuate de pe piaţa internă (printre care şi pentru achiziţiile efectuate de la cei doi furnizori), limitându-se la a preciza în cuprinsul raportului de inspecţie fiscală că pentru analiza TVA s-au verificat, prin sondaj, documentele primare care au stat la baza întocmirii documentelor centralizatoare privind evidenţa TVA, respectiv jurnalele de cumpărări şi jurnalele de vânzări", precizează procurorii DIICOT.

Procurorii mai precizeaz că că inspecţia fiscală derulată la SC MERT SA ar fi avut un caracter pur formal, limitându-se doar la verificarea îndeplinirii condiţiilor de formă a documentelor ce au stat la baza operaţiunilor comerciale, elemente favorabile societăţii, şi nu la verificarea realităţii operaţiunilor de achiziţie derulate cu societăţi cu un comportament fiscal inadecvat, aşa cum au procedat celelalte organe de control fiscal (Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală).

„În conformitate cu atribuţiile de serviciu, echipa de inspecţie fiscală era obligată să constate şi să investigheze toate actele şi faptele rezultate din activitatea contribuabilului supus inspecţiei ca urmare a derulării relaţiilor comerciale cu SC Sanfero Instal SRL şi SC Cris Instal COM SRL, să analizeze şi să evalueze informaţiile fiscale aflate în dosarul fiscal din care rezultau date certe privind un mecanism evazionist în care era implicat şi contribuabilul MERT SA suspectat de efectuarea de importuri subevaluate, indirecte, prin intermediul celor două societăţi şi, în consecinţă, să stabilească în mod corect baza de impunere a diferenţei de TVA datorate în plus faţă de creanţa fiscală declarată de contribuabil la momentul inspecţiei fiscale şi să stabilească obligaţiile de plată şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora", mai spun procurorii.

Mai mult, deşi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili ar fi indicat o posibilă situaţie de deducere eronată a TVA în sumă de 399.667 lei aferentă unor achiziţii de echipamente şi utilaje industriale care nu au fost utilizate de societate pentru desfăşurarea de operaţiuni taxabile şi obţinerii de venituri, precum şi existenţa unor achiziţii de la furnizori interni de mărfuri de acelaşi gen cu produse achiziţionate direct de societatea verificată de la furnizorii externi, respectiv biscuiţi, napolitane, ciocolată, măsline, detergenţi, săpun, şerveţele, echipa de inspecţie fiscală nu ar fi analizat, verificat şi valorificat aceste informaţii şi nu ar fi indicat tratamentul fiscal aplicabil operaţiunilor pe care SC MERT SA le-a înregistrat, acestea influenţând baza de impozitare pentru TVA şi impozit pe profit, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat.

De asemenea, inspectorii antifraudă au stabilit un prejudiciu de 8,86 milioane de lei în sarcina SC MERT SA, ca urmare a efectuării inspecţiei fiscale cu încălcarea prevederilor legale, nu ar  mai fi fost emisă decizia de impunere pentru suma menţionată care, potrivit dispoziţiilor legale, constituia titlu de creanţă pentru obligaţii certe în baza căruia s-ar fi emis măsuri asiguratorii, cu consecinţă încălcării intereselor statului prin necolectarea creanţelor fiscale datorate de suspectă la bugetul de stat concomitent cu crearea unui folos necuvenit în beneficiul acestei societăţi.

Stela Stan şi Daniela Liliana Zamfirescu au fost prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Procurorii DNA reiau ancheta în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh e suspectă de abuz în serviciu
Procurorii DNA reiau ancheta în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh e suspectă de abuz în serviciu

Procurorii anticorupție reiau marți ancheta în dosarul Belina după ce Curtea Constituțională a decis că DNA poate investiga hotărârile de Guvern care au stat la baza transferului de proprietate pentru o suprafață importantă din bazinul hidrografic al Dună

Ioan Lascăr şi Radu Macovei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu
Ioan Lascăr şi Radu Macovei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, şi a lui Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului.

Preşedintele CNAS şi şeful CASMB, arestaţi 30 de zile pentru abuz în serviciu
Preşedintele CNAS şi şeful CASMB, arestaţi 30 de zile pentru abuz în serviciu

Marian Burcea, presedintele ''Casei Nationale de Asigurari de Sanatate'' si Ovidiu Munteanu, seful ''Casei de Asigurari a Muncipiului Bucuresti'', au fost arestati 30 de zile pentru abuz in serviciu.

Procurorii DNA au retinut-o pe sefa serviciului de achizitii din Spitalul Obregia. Prejudiciu financiar de peste 600.000 euro
Procurorii DNA au retinut-o pe sefa serviciului de achizitii din Spitalul Obregia. Prejudiciu financiar de peste 600.000 euro

Procurorii DNA au retinut-o pe sefa Serviciului de Achizitii din cadrul spitalului Obregia din Bucuresti, Elena Faur, pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.