Tinerii români nu-și mai permit să cumpere casa lor și stau cu părinții până la 30 de ani. ”Suntem o țară foarte aglomerată”
Se construiește tot mai puțin în țara noastră, iar asta duce la creșterea prețului locuințelor, întrucât cererea a ajuns mai mare decât oferta.
Iar mulți români, în special tineri, își permit tot mai greu să-și cumpere o casă sau un apartament și locuiesc cu părinții ori chiar și cu bunicii până la aproape 30 de ani. Suntem printre fruntașii Uniunii Europene la acest capitol, la fel și în topul celor mai aglomerate locuințe.
În întreaga țară au fost construite mai puține locuințe în primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut. Au fost scoase la vânzare circa 26.000 de case și apartamente, cu 6.000 mai puține față de 2023.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Despina Ponomarenco, președinte Asociația Bucharest Real Estate Club: „Scăderea livrării numărului de locuințe are cauze multiple. Printre care menționăm procesul greu de autorizare, lipsa predictibilității urbanistice, dar și cauzele fiscale. Oamenii sunt atrași de orașele mari, acolo sunt joburi mai bune, salarii mai bune și evident acolo cererea pentu locuințe mai bune este în creștere. Dacă oferta nu ține pasul cu cererea prețul va fi influențat.”
Asta face ca o parte din posibilii doritori să mai aștepte, în speranța că vor prinde prețuri mai bune. Și o fac în casa părinților, ani buni după majorat. Suntem peste media europeană de vârstă - care este de 26 de ani. În Finlanda, de pildă, copiii pleacă de acasă la 21 de ani.
În 45% dintre casele din România locuiește un pensionar
Pe de altă parte, locuim și îngrămadiți în case mici. La acest capitol ne aflăm la coada clasamentului în Uniunea Europeană. La fel ca noi sunt croații, iar pe ultimul loc sunt polonezii.
Bogdan Iliescu, director comercial: „Suntem o țară foarte aglomerată în ceea ce privește cât de mult stăm cu părinții, metri pătrați pe care îi avem pentru că stocul nostru locativ este în mare parte din apartamente micuțe.”
Și costurile pentru o viață independentă îi țin pe tineri aproape de casa părintească. Într-o gospodărie, numai cheltuielile cu electricitatea, căldura, apă și alte servicii pentru întreținerea locuinței ajung la aproape o mie de lei pe lună în medie, potrivit INS.
Atenție însă, în acest calcul nu este luată în considerare suma de bani pe care o persoană o plătește pentru chirie sau rata la bancă. În acest caz cheltuielile ar putea ajunge chiar și la 3 mii de lei lunar.
Dragoș Cabat, analist economic: „Prețul locuințelor este foarte mare și costurile de a locui într-un spațiu decent sunt din ce în ce mai mari. Prețul locuințelor începe să crească mai repede chiar decât cresc salariile în special pentru tineri.”
Pe de altă parte, pe lângă părinți sunt și mulți tineri care locuiesc în aceeași casă și cu bunicii. Un studiu recent realizat de INS arată că în 45% din gospodăriile din România locuiește un pensionar.