Românii își blindează casele cu camere de supraveghere și alarme. Au scăzut furturile din locuințe
Tot mai mulți români își blindează casele cu camere de supraveghere și alarme care să îi țină departe pe hoți.
Vânzările pentru astfel de sisteme au crescut chiar și cu 30% față de anul trecut, spun cei din domeniu.
Ca efect, furturile din locuințe au scăzut de la 23.000, câte erau în 2018, la 15.000, anul trecut.
8 camere de supraveghere monitorizează atent tot ce mișcă în jurul unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei. Sistemul a costat 8.000 de lei și, de două luni de când a fost montat, locatarii spun că dorm mai liniștiți.
Sectorul din care fac parte are un grad ridicat de infracționalitate, potrivit încadrărilor făcute de poliție anul trecut.
Locatar: „Am vorbit toți din asociație și am montat. Am dorit să avem camere de supraveghere”.
R: De ce?
Locatar: „Ca să fim mai în siguranță”.
De altfel, tot mai mulți români investesc în camere video și senzori care să îi țină la distanță pe hoți. Una dintre cele mai mari platforme de vânzări online, de exemplu, a raportat o creștere de 30% a vânzărilor pentru astfel de sisteme, comparativ cu vara anului trecut. Creșterea este confirmată și de firmele care se ocupă de instalare.
Dan Domnica, reprezentantul unei companii de sisteme de securitate: „La 10 reședințe noi, cam șase își montează sisteme de securitate. Șapte-opt își montează sistem de supraveghere video și alarmă. La reședințele vechi și acum vorbim de București și Ilfov. La probabil 100 de reședințe vechi își montează aproximativ 20 - 25 de locuitori”.
Sistemele de securitate ajung să coste, în medie, cam 1% din valoarea locuinței, estimează specialiștii. Proprietarii unei case, de exemplu, au plătit aproximativ 2.500 de euro pentru un set care include șapte camere de supraveghere la exterior, un sistem de alarmă pentru interior și un video-interfon.
Cosmin Bratosin, agent de vânzări: „Este o cameră de patru megapixeli. Însemnă că proprietarul poate vedea pe aplicație ceea ce se întâmplă în locuința sa. Chiar dacă proprietarii sunt în vacanță, pot vedea ce se întâmplă acasă de departe”.
Scade furtul din locuințe
Cum sunt tot mai mulți „ochi artificiali" care pândesc la colțurile caselor, au început să apară și efectele.
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române, dacă în 2018 au fost raportate 23.000 de furturi din locuințe, anul trecut numărul lor a scăzut până la puțin peste 15.000.
Nici la firmele care intervin în caz de nevoie, alarma nu mai sună că în alți ani.
Dan Grigore, reprezentantul unei firme de securitate: „Numărul evenimentelor nefericite este în scădere. De cele mai multe ori incidentele sunt prevenite. Practic nu se pot desfășura până la sfârșit și rămân la nivel de tentative. A scăzut numărul furturilor cu finalizare, ca să zic așa, cu prejudiciu”.